Kultur

Israel går före arabiska våren

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Ve!, hörs det återigen i borgerlig västmedia. Se den hatiska arabiska mobben! Denna demokratirevolution bär visst ett fanatiskt våld vid sin barm! I fredags tog sig en egyptisk folkmassa in i den israeliska ambassaden i Kairo, slet ner den israeliska flaggan, kom över officiella dokument och kastade, av sin egen otämjda kraft, ut ambassadören och hela hans tropp ur landet. Detta till priset av tre ungdomar som dödades och mer än ett tusen som skadades av militärjuntans trupper.

För Dagens Nyheters ledarredaktion (12 sept) rör det sig om ”ett flagrant brott”, ”en obehaglig påminnelse om att den egyptiska revolutionen fortfarande står och väger”, en påminnelse ”om att Egyptens väg mot demokrati inte är given” – och då åsyftas inte dödandet av egyptiska medborgare, utan just intåget i ambassaden.

Här blottas en kritisk gräns för västliberal demokratisyn. DN vädrar öppet sina ”farhågor om att de arabiska folken när de väl gjort sig av med sina tyranner ska vända blicken mot Israel. I Egypten är militären den stora garanten för att den fred ska hålla som säkrades i Camp David-avtalet 1978.”

Så sant, så sant: den enda garanten för att Egypten ska stå fast vid Camp David-avtalet, som fråntar Egypten suveräniteten över sitt territorium – den egyptiska armén får inte vistas på Sinai-halvön utan att be Israel om lov – och lämnar palestinierna åt sitt öde under evig ockupation och fördrivning, är just ett militärstyre. Ett tyranni kan bara värnas av ett annat.

Så har också juntan svarat på ambassadstormningen med en blixtsnabb kontrarevolution. På måndagen lovade den att i fortsättningen skjuta skarpt mot alla demonstranter som ”sätter en byggnad i fara”, gripa journalister som ”hotar den sociala freden” och tillämpa hela arsenalen av undantagslagar mot revolutionärer.

Löftet kom på direkt beställning från USA, Israel och övriga västmakter, enligt en logik som uttolkas väl av DN:s ledare: ”När EU och USA nu ska etablera relationer till de nya regimerna är det inte desto mindre viktigt att det stödet kopplas till fortsatta demokratiska reformer, motstånd mot radikal islamism och en fortsatt fred med Israel.” Med andra ord: gärna lite demokrati i Mellanöstern – bara det inte missgynnar Israel.

Andreas Malm

ANNONS EXTERN LÄNK

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!