ÅSIKT

ÅRETS BILD?

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Tony Olsson grips av två okända polismän.
KULTUR

Här är, enligt min mening, förra årets bästa nyhetsbild. Gripandet av Tony Olsson den 30 juli förra året. Det är en dramatisk bild, tagen i ögonblicket. Brottslingen Olsson är chockad och uppgiven. Han har inte hunnit få på sig byxorna. Några minuter tidigare har poliserna tvingat ned Olsson på magen, och satt på handfängsel. Det är i en lada. Det finns hö på fångens jacka. I bildens vänsterkant hänger ett rep som förstärker lynchstämningen.

De två polismännens ansikten är maskade. Men polisen till vänster ser förlägen ut, som tyckte han synd om Olsson, och dessutom verkar han inte vara medveten om att han fotograferas. Polismannen till höger däremot, han ser stolt in i kameran. Bildens buskap är tydligt:

"Titta, vi har tagit den jäveln".

Det är en skrytbild. En trofébild på samma sätt som tortyrbilderna från Abu Ghraib där Lynndie England, fotograferad av en amerikansk soldat, med sadistisk entusiasm ledde en krypande irakisk fånge i koppel.

Bilden på gripandet av Tony Olsson är inte tagen av en pressfotograf utan av en kollega till de två polismännen. Fotografen som tog bilden, under yrkesutövning av polisiärt arbete, sålde den direkt till högstbjudande tidning, i det här fallet till Expressen, som publicerade bilden på förstasidan och löpsedeln. Ett lönsamt extraknäck.

Etik? Moral? Och frågor om de förändrade villkor som den nya digitala tekniken medför.

Nu nomineras Tony Olsson-bilden till tävlingen Årets bild som ordnas av Pressfotografernas klubb. I mitten av nästa vecka offentliggör juryn vilken bild som "segrat". Vinner "polisbilden" ska det bli intressant att se om följande frågor kan få svar:

Vad heter fotografen?

Kan en anonym fotograf få pris?

Anders Paulrud