Moralpanik hos Moderaterna

Martin Aagård: Om moralpoliser ska förbjudas blir det tufft för Ulf Kristersson att driva valrörelse

avMartin Aagård

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Foto: TT
Ulf Kristersson, partiledare.


”Ni ska arbeta inte supa”.

”Man har ett ansvar att hålla sig i trim om man ska orka jobba”.

”Att ställa krav är att bry sig”.

Arbetslinjen, integrationen, socialbidragen, skolan… finns det någon politisk fråga som Moderaterna inte lyckats förvandla till en fråga om moral och personligt ansvar?

Hela deras kriminalpolitik är uppbyggd kring tanken att individen måste visa moralisk resning. Hela deras arbetsmarknadspolitik bygger på föreställningen att människor som inte arbetar är lata.


Och några av de största moderata moralkakorna har serverats av partiledare Ulf Kristersson själv.

Psykiskt sjuka bör gå till jobbet i stället för att ligga sysslolösa. Människor föder barn för att det ”passar med föräldraförsäkringen”. Som ungmoderat tyckte han att de enda som ska få socialbidrag är kvinnliga uteliggare. Resten ska ta ansvar för sitt eget liv.

Hans plan är fortfarande att genomföra ”den största bidragsreformen sedan 1980”. ”Det ska inte gå att få kravlösa socialbidrag om du är arbetsför”, säger han till Sydsvenskan.

Skyll inte din olycka på andra! Du ska träna om du inte orkar arbeta!


Så det var svårt att inte höja på ögonbrynet åt att partiet som bland annat anförs av antiabortaktivisten och motståndaren till samkönade äktenskap Elisabeth Svantesson, nu vill förbjuda ”moralpoliser”.

Det är så klart inte Svantessons vänner i Ja till livet de vill stoppa. Med brottsrubriceringen ”olaga frihetsbegränsning” ska människor i ”förorter” på oerhört rättsosäkra grunder kunna fängslas i tre år om de med ”påtryckningar och tvång” förhindrar andra att leva som de vill.

Dessa moralpoliser ska genom något sorts apartheidsystem förbjudas tillträde till allmänna platser.

Men, men, invänder nu vän av moralisk ordning. De påtryckningar Moderaterna vill förbjuda är av en helt annan karaktär än de påtryckningar mot din livmoder Svantesson utövade som informationschef i Ja till livet. De moralpoliser Moderaterna vill förbjuda försöker påtvinga dåligt integrerade invandrare krav som inte resten av samhället omfattas av.

Jaså?

Test i samhällskunskap, språkkrav, obligatorisk förskola… i moderaternas Sverige har den dåligt integrerade skyldigheter som alla andra invånare slipper. Även de som invandrat från ett EU-land.

”Lika för alla” är ett slagord Moraltanteraterna lanserat inför valrörelsen. Men att tvinga nyanländas barn att gå i förskola är det första politiska förslag på evigheter som utgår från att alla invånare inte är lika inför lagen.

De moderata moralkraven har alltid bara ställts på samhällets lägre skikt.

Kristerssons egen privatmoral är omvittnat generös.

Genom att anlita svart städhjälp lyckades han smita från skatt och tack vare sin post som socialborgarråd i Stockholm fick han en lägenhet avsedd för svårt sjuka och hemlösa kvinnor.

Men så är det ju.

För den rene är allting rent.

Den moderata moralens väktare lanserar nu ett förslag så orealistiskt och dumt att det inte kan kallas annat än moralpanik. En lagstiftning mot skvaller och förtal som ska begränsa vissa medborgares rörelsefrihet.

Och det är inte detta enskilda fjantiga valfläsk man bör oroa sig för. Det är den allt tydligare moderata visionen om ett segregerat samhälle som skrämmer. Ett samhälle där vissa av oss lever under lagar och krav som alla andra går fria från.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM