Kultur

Riggad debatt med Kjöller

Av: 

Petter Larsson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Ställde upp på Bokmässan för att få mesta möjliga skydd

DN:s ledarskribent Hanne Kjöller debatterar sin bok "En halv sanning är också en lögn" med Nils Hansson, ansvarig utgivare för "Uppdrag granskning" under bokmässan i Göteborg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

En blind leder en blind. Det är min första tanke när Uppdrag gransknings ansvarige utgivare Nils Hansson i förmiddags drabbade samman med Dagens Nyheters ledarskribent Hanne Kjöller i en direktsänd debatt från Bokmässan i Göteborg.

Två av landets mest inflytelserika och samtidigt begränsat pålitliga journalister, i diskussion om faktafel, hårdvinklingar och trovärdighet. Kan det bli annat än kaotiskt?

Debatten är riggad för att å ena sidan visa att Kjöller minsann ställer upp, och å andra siden ge henne mesta möjliga skydd. Debattiden är kort. Inga publikfrågor får ställas. Den allvarliga kritik som kommit från Gellert Tamas respektive Sveriges radios Ekoredaktion utelämnas. Nils Hansson har i sammanhanget ett rätt svagt case att komma med. Åldern på en person, en felciterad Janne Josefsson på en PK-debatt och fel skäl till varför ett barn omhändertogs. Allt tio år gamla exempel.

Följdriktigt blir det en diskussion om detaljer, som jag har svårt att tro att fler än de allra mest insatta – som både läst Kjöllers bok och minns UG-programmen väl – har en chans att hänga med i.

Det blir inte direkt mer klargörande när Kjöller först säger att hon verkligen vill ha en samhällsdebatt som bygger på korrekta fakta. Bara för att i nästa andetag – med exempel från fiktionens värld, spelfilmen Fucking Åmål – retirera in i den opinionsbildande journalistikens standardförsvar: vi kan göra olika tolkningar och båda, i en viss mening, ha rätt.

Som om en ”tolkning” av en spelfilm vore detsamma som en ”tolkning” av vad någon verklig person – i det här fallet Janne Josefsson – faktiskt sagt.

Poängen med att direktsända detta till allmänheten verkar snarare vara att roa, snarare än att reda ut.

Den verkliga debatten mellan Kjöller och hennes kritiker återstår.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!