Blåser polisen - med persilja och toaborste

Av: Petter Larsson

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Hur gör man polisövervakning meningslös?

I Hamburg har de ett svar: med toaborstar.

Där har polisen inrättat ”farozoner” i ett par stadsdelar, där polisen tar sig rätten att utan brottsmisstanke visitera människor. Dessa ”farozoner” har nu förvandlats till ett slags experimentverkstad för kreativa protester.

I ett reportage i Taz (12 januari) berättas om hur folk driver med ordningsmakten. De klär sig som aktivister, i svarta kapuschongjackor och fyller väskorna med suspekt vänsterlitteratur och saker som ser olagliga ut, men som inte är det: persilja och bikarbonat förpackas som droger etcetera.

Och så symbolen framför andra: en toaborste - eftersom polisen för en tid sedan beslagtog ett sådant skräckinjagande vapen.

I stället för att demonstrera, så promenerar man. Må vara i grupp. Och på internet utlyser man gatustrid utanför polisstationen. Bara för att sedan dyka upp och sätta igång ett kuddkrig så fjädrarna flyger.

Tanken går till solidariteten i de berömda scenerna i filmen Spartacus från 1960, där slav­armén döljer sin ledare genom att slav efter slav ställer sig upp och säger att ”Jag är Spartacus, det är mig ni söker.”

I Hamburg: ”Jag är den våldsamme aktivisten.”

Så överbelastas övervakningen.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.