Kultur

Politik - då jävlar ska det smälla

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

1908 sprängde Anton Nilsson strejkbrytarfartyget Amalthea.

1908 sprängde Anton Nilsson strejkbrytarfartyget Amalthea.

KULTUR

Bomben mot Amalthea 1908 var ett terrordåd, precis som bomben mot Norrskensflamman 1940. Attentatet genomfördes av revolutionära ungsocialister, men likväl har socialdemokratin mytologiserat det. Anton Nilsson, Algot Rosberg och Alfred Stern har gått till partihävderna som goda reformister.

Två viktiga frågor inför Amalthea-attentatet är varför det mytologiserats och om det är möjligt att rättfärdiga dådet.

Ingen av frågorna får något bra svar i antologin Ekot från Amalthea, sammanställd av Petter Larsson. Historikerna Lars Berggren och Roger Johansson skriver ingående om dådet, men utan djupare analys. Salka Sandén faller i tyvärr alls icke stum beundran inför Anton Nilsson, utan någon moralisk reflektion. Allt är politik. Då jävlar må det smälla! Både av bomber och gatsten.

Kajsa Ekis Ekman är en mer seriös aktiviströst. Hennes analys av ”skuggan”, alltså de ord och föreställningar som vidhäftar vissa slag av ställningstaganden som den abderitiska idén att feminister är manshatare, rymmer en del tänkvärda iakttagelser även om hon också bagatelliserar dagens politiska våld.

Bokens bärande idé är denna sammanställning av då och nu. Det handlar inte bara om Amalthea, utan också om Amalthea som orienteringspunkt för dagens situation. Där går också en klar skiljelinje mellan de anarkistiska bidragen och rösterna från den etablerade fackföreningsrörelsen.

Olle Sahlström pläderar för nödvändigheten av transnationella fackföreningar, medan Martin Viredius från Transportarbetareförbundet pressar fram paralleller mellan då och nu. De är inte övertygande, samtidigt som han är den enda bidragsgivaren som tydligt tar avstånd från attentatet 1908. Bokens främsta problem ligger i de framtvingade parallellerna. Ty historien upprepar sig inte. Likheterna är alltid färre än skillnaderna.

Kanske är det också historieförfalskning att sammanföra röster som Salka Sandén och Olle Sahlström. Det påminner om den samförståndsanda som flera skribenter avvisar.

Petter Larsson är kulturskribent på Aftonbladet. Magnus Eriksson är kritiker på Svenska Dagbladet.

Anders Johansson

Magnus Eriksson

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!