Clintan hyllar arbetarklassen i nya filmen

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Clint Eastwood regisserar och spelar huvudrollen i "Gran Torino".
Foto: Warner Bros
Clint Eastwood regisserar och spelar huvudrollen i "Gran Torino".

KULTUR

REPLIK Clint Eastwood är sannerligen inte någon ”vänsterman”. Clintan är en konservativ romantiker, men att som Daniel Suhonen ( Aftonbladet 20 mars ) jämföra honom med Jimmie Åkesson och göra honom till första klassens arbetarhatare är galet. Det politiska spektrat ser annorlunda ut i USA. Barack Obama kan inte heller han med bästa välvilja kallas vänster. Republikaner kan vara och företräda arbetarklass, även om det kan te sig som ett absurt felslut.

En hastig inventering av countrymusiken är att rekommendera för den som tvivlar. Man kan också med fördel se Clint Eastwoods Gran Torino som just gått upp på svenska biografer. Den är en hyllning till den amerikanska arbetarklassen – den gamla och den nya. Här inser Clint Eastwoods rollfigur, den vapenviftande, före detta bilindustriarbetaren Walt, att det är invandrare som den asiatiske grannpojken Thao som kommer att ta över den för samhället livsviktiga stafettpinnen av hårt arbete och rättskaffens värderingar.

Här finns en skötsamhetsmoral som påminner om den socialdemokrati som Daniel Suhonen företräder. Walts egna söner, däremot, är uppåtsträvande medelklass, som glömt att deras välstånd vilar på Walts och hans likars ryggar. Och filmen är inte nådig i sin gestaltning av deras näriga konsumism.

Filmen gör visserligen skillnad på friska och ruttna frön ur de arbetande sociala skikten, men det idégodset finns ju inte enbart hos Sverigedemokraterna.

Malin Krutmeijer

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.