ÅSIKT

”Jag har förlorat en vän som inte kan sammanfattas på några rader”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Författaren, musik- och litteraturkritikern Thomas Anderberg dog efter tids sjukdom

Foto: Thomas Anderberg blev 57 år gammal.

Filosofen och kulturskribenten Thomas Anderberg är död.

Thomas Anderberg hörde till den sortens intellektuella vi börjar lida allt större brist på. Lika bildad som behaglig i sitt stilistiska anslag koncentrerade han sig bara på problem och aldrig på person. Han vred och vände på alla argument, belyste varje fråga från så många olika sidor som bara en filosof kan hitta. Ömsint sökte han komplexiteten, prioriterade alltid tänkandet före tyckandet.

Anderberg var bred i sin nyfikenhet men bråddjup inom sina specialområden: moralpsykologi, miljöetik, religionsfilosofi, medicinsk estetik, kritik som intellektuell disciplin och inte minst musik. Han var medlem i Musikaliska Akademien och hade ett intresse som spände från hårdrock till konstmusik. Hans digra produktion rymmer tre romaner, flera betydelsefulla fackböcker och ett par tusen artiklar.

I december förra året drabbades Anderberg av en hjärntumör vars sjukdomsförlopp gick overkligt snabbt för oss som följde det från början. Under de veckor som cancern obevekligt letade sig fram, förhöll han sig hela tiden osentimental, rationell, lugn. Döden skrämde honom inte, varken som abstrakt forskningsämne eller personlig realitet.

Att mista nån är att själv bli lite mindre sedd. Dagens Nyheter har förlorat en av sina viktigaste skribenter och Uppsala universitet en sällsynt uppskattad lärare och forskare. Själv har jag förlorat en vän jag älskar och inser att en människa inte kan sammanfattas på några rader. Inte heller sorgen.

Thomas Anderberg blev 57 år.