Amerikanska vapen lär inte leda till syrisk fred

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Efter lång tvekan har Obama och hans osäkra administration beslutat leverera vapen till oppositionen i Syrien.

”Fler vapen till Syrien betyder ännu fler dödade och skadade”, replikerar Patrick Cockburn i London Review of Books.

Olle Svenning
Olle Svenning

Tillgången till vapen och pengar är inte Assad-oppositionens främsta problem. Qatar har redan betalat tre miljarder dollar och avlönar dessutom varje avhoppade militär med 50 000 dollar. Al Qaida sänder halva sin budget till Nusra, den mest effektiva rebellgruppen i Syrien .
Patrick Cockburn, en av världens främste kännare av Mellanöstern, anser att Syrien-konflikten främst påminner om inbördeskriget i Libanon. Det pågick i femton år. Han placerar Syriens inbördeskrig i ett skrämmande geopolitiskt perspektiv. Den redan förfärande blodiga konflikten kan utlösa inbördeskrig i Libanon, svår splittring i Jordanien och nya sekteristiska strider i Irak. Kriget driver fram hårdnade motsättningar mellan Iran och dess främsta fiender USA och Saudiarabien. Ett nytt kallt krig återskapas och ställer västvärlden mot Ryssland och Kina.
Cockburn skriver sammanfattande: För första gången, sedan Frankrike och Storbritannien skar upp och delade det gamla Ottomanska riket, står överlevnaden för staterna i regionen på spel. ”Denna träskmark är på väg att bli djupare och farligare än den var i Irak.”

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.