Utmanade islamister hotar med blodbad

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Oppositionen enig om ny författning

Mursi.
Mursi.

Om författaren Nawal al-Saadawi får som hon vill kommer Egypten snart att styras av revolutionens ungdomar. För henne och miljoner andra egyptier som skrivit under ett upprop som kräver president Mursis avgång är jättemanifestationen i morgon ett legitimt folkuppror (tamarrud). Men för islamisterna handlar det om ett försök till statskupp (inqilab) mot en demokratiskt vald president. Vid en demonstration i Kairo häromdagen skanderade regimtrogna islamister: ”De som sprutar vatten på Mursi kommer vi att dränka i blod”.

Tiden efter Egyptens revolution den 11 februari 2011 har präglats av en häftig makt- och kulturkamp mellan sekulära revolutionärer, islamister och militären. En central roll har spelats av domstolar som olagligförklarat parlamentets båda kamrar, och därmed i praktiken gjort Mursi till diktator.

Nu har större delen av den annars djupt splittrade oppositionen, från studenter och fotbollssupportrar till författarförbundet och förre IAEA-chefen Mohammed al-Baradei, lyckats enas om krav på en ny författning i stället för den islamistiska som drevs igenom i höstas, en temporär samlingsregering och därefter nyval till presidentposten och parlamentet.

Det är dags, skrev Nawal al-Saadawi i sin senaste krönika i al-Masry al-Youm, ”att döttrar och söner leder sina föräldrar och far- och morföräldrar till att göra uppror”. Man får hoppas att resultat blir demokrati och inte blodbad.

Per Gahrton

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.