Kultur

Det är Bah att satsa på En bok för alla, Alice!

Av: 

Gunnar Andersson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Ligger helt i linje med Löfvens folkrörelsesatsning

Nya kulturministern har chans att göra verklighet av den folkrörelsesatsning som Stefan Löfven talade om i sin regeringsförklaring.
Nya kulturministern har chans att göra verklighet av den folkrörelsesatsning som Stefan Löfven talade om i sin regeringsförklaring.

Redan i sin första intervju, under ministrarnas promenad mellan Riksdagshuset och Slottet, berättade den nya kulturministern Alice Bah Kuhnke hur mycket bokläsning betytt för henne.

Det lät hoppingivande inför framtiden.

Bland mycket annat som ropar på åtgärder efter det kulturpolitiska dödläget under alliansregimen hör en satsning på boken och bokläsning till det centrala. Det visar inte minst alla alarmerande rapporter om minskad läsning och minskad läsförståelse.

Jag tänker inte enbart på behovet av ökat litteratur- och tidskriftsstöd, nödvändigt efter åratal av stillastående anslag. En utökning av anslaget är viktigt i dagsläget, inte minst med tanke på alla småförlag som i dag ger sig ut på en centralstyrd bokmarknad, på bokhandelssidan dominerad av ett fåtal stora aktörer. De små förlagen behöver ett tryggare ekonomiskt incitament.

Jag tänker också En bok för alla, ett tidigare statsunderstött förlag som alliansregeringen slog undan benen på redan 2007. Det statliga bidraget drogs in och förlaget tvingades drastiskt skära ned, slopa vuxenutgivningen och avveckla de pedagogiska och läsfrämjande åtgärder som varit en del i verksamheten.

En bok för alla hade en ambitiös utgivning av vuxen- och barnlitteratur till låga priser. Det var en lyckad satsning, startad 1976 under stor politisk enighet. Ett led i Ny kulturpolitik som beslutades 1973. Den politiken revs som bekant upp av alliansregeringen och i den nya skrivningen plockade man bort den tidigare målsättningen att ”motverka kommersialismens negativa inverkan”.

En bok för allas satsning på projektet Läs för mig pappa! var ett viktigt pedagogiskt initiativ för att få barn i tidig ålder att möta litteraturen och i förlängningen inspirera dem till egen bokläsning. Ett annat framgångsrikt projekt var Boken på arbetsplatsen, som den förra kulturministern bara fnyste åt när det gällde att ge statliga pengar.

En nysatsning på En bok för alla ligger helt i linje med den folkrörelsesatsning som Stefan Löfven talade om i sin regeringsförklaring. Låt dessa hoppingivande ord bli kulturpolitisk verklighet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Höstdeal - Prova BookBeat gratis i en månad.

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!