Kultur

SD hotar den svenska kulturen

avMattias Svensson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Mattias Svensson om dödshoten mot Black Ingvars och andra artister

Foto: CAROLINA BYRMO
"Black Ingvars": Nils Nordin, Magnus Tengby, Anders Möller och Dan Helgersen.

Bandet Black Ingvars tvingas ta in livvakter för att kunna fortsätta sin turné i Sommarsverige. Detta på grund av dödshot de fått efter att ha ställt in sin medverkan i Sommarfestivalen i Sölvesborg, sedan det framkommit att Sverigedemokraterna stod bakom arrangemanget.

Vi måste prata om kulturen, som det brukar heta då någon noterar nya sorters brottslighet med förövare från en specifik grupp (dock absolut inte alla i denna grupp). För det börjar bli ett tydligt mönster nu, att artister som på minsta sätt misshagar Sverigedemokraterna eller deras sympatisörer får leva med både näthat och en förhöjd hotbild: Malena Ernman, Zara Larsson och nu Black Ingvars.

Denna lättkränkthet är något nytt. Visst blev Gösta Bohman rosenrasande av punkarnas nidvisor, men inte behövde KSMB höja säkerheten kring sina spelningar på grund av ilskna moderater. Inte heller socialdemokratin tog till våld och hot fast de framställdes som korrupta småborgare i otaliga proggvisor.

Men i det samhälle Sverigedemokraternas hotfulla sympatisörer drömmer om, är obekväma kulturskapare helt uppenbart bland de första som ska tystas. Det gör partiet till ett högst konkret hot mot svensk kultur.

ARTIKELN HANDLAR OM