ÅSIKT

Rött på plan - och på läktaren

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Lucarelli.
KULTUR

■ ■Om man vill ha bra samhällsreportage är det Offside (1/2006) man ska läsa. Särskilt de som hävdar att idrott och politik inte hör ihop bör ta del av fotbollsmagasinets återkommande artiklar om supporterkultur.

I det nya numret ställer Olof Peronius italienska Livorno i helfigur. Laget från det röda Toscana som både har Italiens radikalaste supporterklubb - Brigate Autonome Livornesi (BAL) - och Serie A:s skyttekung Cristiano Lucarelli.

■ ■En fotbollsmatch i Italien utspelar sig både på plan och på läktarna. När Livorno spelar mot Milan bespottar supportrarna Berlusconi, men hårdast är kampen mot Lazio, vars fans och spelare hyllar Mussolini. När Di Canio lämnar plan hälsar han sin publik med en fascisthälsning. Lucarellis målgest är en knuten näve. Karabinjärerna i Rom tar BAL:s röda fanor i beslag, men låter Laziofansen behålla sina hakkorsflaggor. Följdenligt har BAL förbjudits enligt antiterroristlagstiftningen.

■ ■Hamnarbetarsonen Lucarelli döljer inte att han är kommunist, ett ställningstagande som en gång kostade honom en plats i U 21-landslaget och som kanske ställer honom utanför sommarens VM-trupp. Själv säger han bara att han står på arbetarnas sida och vill att de fattiga ska få det bättre.

I samma nummer kan man även läsa Mattias Göranssons utmärkta reportage om den japanska VM-satsningen som inte vet några ekonomiska gränser. Idrott och pengar hör ju som bekant också ihop.

Åsa Linderborg ([email protected])