ÅSIKT

Kärlek, ingen konst?

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

”Extreme make over” på Ulleråkers sjukhus

1 av 2 | Foto: Före.

Offentlig utsmyckning är oftast väggmålningar och skulpturer som tillförs en redan befintlig miljö som behöver just "smyckas". Ett för konstnären många gånger otacksamt uppdrag. Vad hjälper det att placera konst på en plats som i grunden inte fungerar?

Konstnärsgruppen love and devotion bjöds in när två psykosavdelningar på Ulleråkers sjukhus skulle renoveras 2002. De möttes av en miserabel miljö där de mest grundläggande förutsättningarna för trevnad saknades. Möblerna var trasiga, belysningen fungerade inte och den renovering som genomförts var bristfällig och slarvig. Det visade sig vara näst intill omöjligt att få Landstingsservice att åtgärda problem och leverera de saker som beställts. Bristen på respekt som visades de människor som skulle vistas på platsen var beklämmande. Och frågan i boken är: Varför denna brist på omsorg för de sköraste i samhället? Handlar det om bestraffning?

Konstnärerna valde att lägga anslaget (knappt 200 000 - 1 procent av ombyggnadskostnaden) på rent praktiska förbättringar: belysning, duschdraperier, nya soffor och fågelholkar i trädgården vars entré öppnades från en av paviljongens balkonger. Väldoftande buskar planterades. I sjukhusets möbelförråd hittade man gamla designklassiker.

I boken om projektet visas bilder före och efter konstnärernas insatser, som i ett klassiskt göra om-reportage. Resultatet är en lätt ombonad offentlig miljö av samma slag som man kan möta på välskötta vårdcentraler eller dagis. Vad är det då för konstnärligt perspektiv som tillförts miljön?

Tja, det skulle väl kanske vara det envetna helhetsgreppet trots låg budget. Konstnärer har ju alltid tvingats trolla med knäna. Man kan också se det hela som ett samtidstypiskt relationellt verk, som frilägger de strukturer som reglerar de sjukas människovärde och visar den massiva abjektion mot galenskapen som tycks omfattas av alla ansvariga från chefsnivå ner till vaktmästaren som ska byta glödlampor i korridorerna.

Men handlar det ändå inte om gammal hederlig medmänsklighet? love and devotion sätter konstnärsrollen på spel när de struntar i Konsten för att jobba som barmhärtiga samariter.

Konstbok

Camilla Hammarström