ÅSIKT

Historia utan män

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Premiär för Sveriges första kvinnohistoriska magasin

TIDSKRIFT Det finns förstås ingen särskild ”kvinnohistoria” precis som det inte finns någon ”manshistoria”. Ändå får man vara glad över att Historiskan - som kallar sig Sveriges första kvinnohistoriska magasin - nu kommit ut med sitt första nummer. På Pressbyrån finns redan ett tiotal påkostade historietidningar. Men eftersom typ alla deras artiklar handlar om antingen Hitler, Churchill eller Rikard III så ger de en ganska snäv och verklighetsfrämmande bild av historien.

Det lovande första numret av Historiskan innehåller både texter om kungligheter (de bortglömda Vasadöttrarna) och hederliga arbetare - Anna Larsdotter skriver om pigor och Mats Utbult om växeltelefonister genom tiderna.

Historiskan ges ut av LRF Media och frågan är varför. Inget skulle hindra koncernen att göra sina gamla tidningar (till exempel Allt om historia och Populär historia) lite bättre i stället.

Det finns nog en stor risk, eller chans, att Historiskan blir en slutförvaringsplats för texter som är för intressanta för att få vara med i LRF Medias andra historietidningar. Det är kul att Historiskan publicerar Sara Gribergs spännande artikel om kvinnor som slogs på den republikanska sidan under spanska inbördeskriget. Men varför platsade den inte i Populär Historia? Var den för radikal?

Hur som helst får man vara glad åt det lilla. Pressbyråns tidningsställ har blivit lite intressantare.

ARTIKELN HANDLAR OM