ÅSIKT

Kritik av ultranationalism stämplas som kriminellt

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avTorsten Kälvemark

KULTUR

President Porosjenko inför ny lag

Petro Porosjenko

Det hjälpte inte med vädjanden från några av västvärldens främsta Ukrainaspecialister eller från The Holocaust Museum i Washington.

I fredags undertecknade president Porosjenko ändå de lagar som bland annat gör det olagligt för ukrainare att kritisera den ultranationalistiska gerilla, UPA, som på 40-talet mördade tusentals judar och polacker i grymma etniska rensningar.

Beslutet får ses som en ny toppnotering för Östeuropas grasserande historierevisionism och de internationella kritikernas reaktion kring den nya lagstiftningen kan kanske sammanfattas med den rubrik som man härom dagen kunde läsa i Jerusalem Post: ”Putin säger att Ukraina tagits över av fascister – kanske har han rätt?”

Carl Bildt har nyss tagit på sig den otacksamma uppgiften att ingå i en internationell grupp av rådgivare till den av ultranationalister hårt pressade president Porosjenko.

Får man tipsa vår tidigare utrikesminister om ett gott råd till sin nye uppdragsgivare skulle man kunna låna det från en annan rubrik, den här gången från den amerikanska tidskriften Foreign Policy: ”Kära ukrainare, skjut er inte själva i foten”.

ARTIKELN HANDLAR OM