Alternativen för dig som är vilse utan Acast

Poddlyssnarnas vanligaste val är också de sämsta

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

En gul varningstriangel med ett utropstecken, med en kort förklaring om att ”den här appen är inte längre tillgänglig” mötte hundatusentals svenska poddlyssnare tidigare i veckan. Acasts app var inte bara nere för service, den var borta för gott. Det kan ju te sig som en ganska märklig prioritering i en tid på poddlyssnandet når sina högsta höjder någonsin. Men marknaden har förändrats och för Acast innebär det att man efter åtta år som helhetslösning måste hitta sig själv igen. Då fick inte appen längre plats.

Så var ska man nu lyssna? Det finns en uppsjö av appar att välja mellan. De sämsta valen är paradoxalt de vanligaste. Spotify och Apple Podcaster dominerar totalt men båda erbjuder ganska dåliga poddupplevelser. Tack och lov finns det gott om alternativ fulla med funktioner och lullull. Här är tre alternativ för dig som letar nytt.

Pocket Casts

En av de större aktörerna utanför drakarna. Har ett lättnavigerat bibliotek och precis alla funktioner man kan tänka sig. Deras ommastrade läge där röster mixas högre än musik och bakgrundsljud är riktigt praktiskt på pendeltåget och smart speed-funktionen som raderar tysta mellanrum i podden finns i tre orimliga steg. Pocket Cast har också en premiumfunktion för unikt innehåll men den är inte värd att utforska. Extra plus för kort startsträcka och enkel registrering.

Castbox

Ville lansera sig som den lyxigaste och mest påkostade appen, och precis som Pocket Cast är den fullproppad med funktioner som går att specialinställa för varje podd du prenumererar på. Har en communityfunktion där du kan hitta folk som lyssnar på samma poddar som du. Lite mer omständlig registrering där de gärna vill att du ska bli betalande kund så se upp så du inte åker på någon oväntad faktura.

PodMe

Ja, PodMe ägs precis som Aftonbladet av Schibsted så här finns ett jäv att vara öppen med finns. Men PodMe växer starkt i Sverige och förtjänar ett omnämnande. Saknar en del av de funktioner som de övriga på listan stoltserar med men kompenserar med ett enormt utbud av premiumpoddar för den svenska marknaden.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.