Kultur

Från Lennon till Lenin på 22 minuter

Sandra Wejbro om sammanträffanden och skapelseberättelser

Av: 

Sandra Wejbro

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Vad har John Lennon och Vladimir Lenin gemensamt, förutom förvillande lika efternamn om man sluddrar? Nya podden ”The thread” gräver sig tillbaka, steg för steg, från mordet på rockikonen 1980 till den ryska revolutionen i början av seklet.

Greppet är knappast nytt. Enligt teorin ”six degrees of separation” kan alla världens människor kopplas ihop genom högst sex steg, en förmodan såväl forskare som Filip&Fredrik försökt bevisa (i ”Jorden runt på 6 steg”, Kanal 5).


Spänningen i ”The thread” är kondenserad i 22 minuter långa avsnitt där de små händelserna som haft betydelse för historien dissekeras, ibland lite väl övertydligt. Om inte dramatikern Eugene O’Neill blivit dumpad av aktivisten Louise Bryant 1917 hade inte en händelsekedja dragit i gång som till slut skulle leda till Lennons död.

”Om inte” kan vara en existentiell fantasi underhållande att leka med, även om den i praktiken är meningslös (få inte panik nu men livet består ju knappast av annat än avgörande ögonblick, i stort som smått).

De nedslag i historien som ”The thread” gör är välkomponerade, med intervjuer och röster, som O’Neills diktamen när han var för sjuk för att skriva själv, men utan att låtsas ge en komplett bild av huvudpersonernas liv. Bäst gör sig podden nu när hela tråden är utvecklad och man kan lyssna på avsnitten i ett svep.

Om ”The thread” är exempel på ett bra koncept för en podd, är ”Origins with James Andrew Miller” ett annat. Den ger oss skapelseberättelser, den första säsongen handlar det om ”Curb your enthusiasm”, Larry Davids geniala komediserie som nyligen gjort comeback i HBO Nordic.

Vad är historien bakom den cirkusspexiga signaturmelodin och hur klipper man en serie med så pass mycket improvisation (där varje tagning är olik den andra)?

Framöver lovar ”Origins” att undersöka hur fler populärkulturella fenomen föddes. Vilken historisk händelsekedja ”The thread” kommer följa härnäst har inte avslöjats.

Men båda poddar skapar ett stort sug efter mer.

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Poddpatrullen

Poddpatrullen

John Lennon

Vladimir Lenin

Historia

Eugene O'Neill

Larry David