ÅSIKT

FP skyller allt på invandrare

avPetter Larsson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

”De utrikesfödda ska skärpa sig - inte samhället”

Jag kräver att du slutar slå din fru.

Den som säger så ställer inte bara ett krav utan gör framför allt ett påstående: du slår din fru.

Med samma logik läxade Folkpartiet i går upp landets invandrare efter noter med åtta idéer för en bättre integration, presenterade via en debattartikel i Dagens Nyheter.

Av de åtta förslagen är ett en principiell skrivning om att Sverige ska vara ett öppet land. Ett är riktat till myndigheterna, som ska fixa fler praktikplatser och betala handledare och ett är en allmän bashing av invandrarkvinnor som jobbar för lite. Resterande fem förslag är riktade till invandrarna själva.

Invandrarna går, förstår man av förslagen, nämligen hellre på socialbidrag och lyfter föräldrapenning än jobbar, de vägrar flytta dit jobben finns, de skiter i att lära sig svenska, eller så slappar de runt några timmar i veckan på SFI utan att utnyttja resten av tiden för att bidra till nationalinkomsten.

Det är denna lättjefulla inställning folkpartisterna nu vill göra upp med genom hårdare krav på motprestationer, slopad föräldrapenning, krav på svenska för medborgarskap, och så vidare.

Inte ett ord om diskriminering och rasism, om hur invandrare sållas bort på både bostadsmarknad och arbetsmarknad och betalas sämre än infödda. Eller, för den delen, om hur den snåldumma ekonomiska politiken skulle kunna ändras, så att det faktiskt skapades jobb att söka.

Det är inte samhället som ska ändras ett uns.

Det är de utrikesfödda som ska skärpa sig.