Kultur

Tensta konsthall kan ha förlorat på debatten

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Tensta konsthall bjöd i går till debatt om konstens finansiering, men det var naturligtvis samarbetet med Lundinägda Bukowskis som hamnade i fokus. Inte minst efter Sinziana Ravinis artikel i Dagens Nyheter (23 fabruari), där Maria Lind anklagas för att ha sålt sig för oljepengar. Och visst är det graverande: Lind har ingått ett ekonomiskt samarbete med Bukowskis, utan ett kritiskt ord om företagets roll på konstmarknaden eller ägarfamiljens investeringar i folkmordsbranschen.

”Projektet handlar inte om att ta ställning”, menade Lind under debatten, ”så här ser världen ut idag”. Vid upprepade frågor från en konfunderad, stundtals indignerad, publik kunde hon sträcka sig till att ”om anklagelserna mot Lundingruppen stämmer så är de allvarliga och bör fördömas”. Övriga paneldeltagare hade inte mycket att tillägga, och Michael Storåkers koncentrerade sig på att göra reklam för Bukowskis storsinta ambitioner att ”bjuda in” fler människor till samtidskonsten.

Kanske finns skäl till besinning, debatten har trots allt satt ljus på en rad viktiga frågor. Hur såg medvetenheten över Lundinfamiljens inflytande över svenskt konstliv ut tidigare? Problemet är att oljepengarna har allt att vinna, Tensta konsthall allt att förlora. Och frågan är om det inte är just vad man har gjort, samtidigt som själva priset, förbluffande nog, hålls hemligt. En privat angelägenhet, menar Lind och Storåkers. Vad säger konsthallens offentliga finansiärer om det?

Frans Josef Petersson

ANNONS

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!