ÅSIKT

Mediastan

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Se Wikileaks film om arbetet med Chelsea Mannings läckor. Censurerar media sig själva?

Har du någonsin undrat hur Wikileaks arbetar i praktiken?

Nu kan du se deras egen dokumentation av sitt arbete i filmen Mediastan.

Du ser den exklusivt på Aftonbladet.se/kultur från och med i dag och en vecka framåt.

Någon gång under början på 2010 läckte den amerikanske soldaten Bradley Manning (som numera heter Chelsea Manning) 250 000 hemligstämplade dokument som kom att kallas ”The diplomatic cables” till Wikileaks.

Dokumenten bestod av kommunikation mellan amerikanska ambassader och utrikesdepartementet.

I november samma år publicerades de första nyheterna som byggde på Mannings läcka i New York Times och The Guardian. Ett flertal amerikanska och europeiska tidningar följde strax efter, bland annat Svenska Dagbladet och Aftonbladet.

I dokumenten fanns bland annat uppgifter om hur Tobias Billström och Carl Bildt försökte stoppa flyktingar från Irakkriget, hur Socialdemokraterna bad om pr-hjälp från USA för att öka stödet för kriget i Afghanistan och hur Sverige ljugit om samarbetet med NATO.

Men under 2011 ville Wikileaks att diplomatläckorna skulle nå även utanför de västerländska medierna – till de länder som direkt berördes av uppgifterna om kriget i Afghanistan. 

Under fyra månader reste därför en liten grupp medarbetare till Kazakhstan, Kirgizistan, Tadjikistan Afghanistan och Turkmenistan för att förmå lokala medieföretag att skriva om innehållet i det gigantiska materialet.

Resultatet blev magert.

Många journalister vägrade ta i dokumenten av rädsla för repressalier. Andra ville men vågade inte på grund av sina ägare, vissa journalister var helt enkelt inte intresserade.

Wikileaksmedarbetaren Johannes Wahlström, som tidigare arbetat för Aftonbladet bestämde sig under resans gång för att dokumentera arbetet. Resultatet blev dokumentären Mediastan – som från och med idag visas på Aftonbladet.se.

Det blev en film om journalistikens villkor i en ny värld.

En film om reportrar och redaktörer som brottas med statlig censur, klåfingriga ägare, självcensur, rädsla för våld och stundtals med sin egen oförmåga. En film där Wikileaksmedarbetarna brottas med sitt eget uppdrag.

Under arbetet med filmen dömdes Chelsea Manning till 35 års fängelse för spioneri och för att ha bistått fienden. I september i år vädjade Mannings advokat om nåd hos president Obama.

Mediastan är gjord i samarbete med den brittiske regissören Ken Loach och distribueras i ett flertal nya kanaler.

-