ÅSIKT

Så här blir du bättre i sängen

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Här är nya trenden – böcker hjälper dig att få till det i sängen.

Det är hett på årets bokmässa - i dubbel bemärkelse. Inte bara är luften het och kvav av tiotusentals mässbesökare. Det ångar dessutom om årets bokutgivning.

Här på Bokmässan i Göteborg finns gör-så-här-böcker som kanske kan hjälpa dig att hotta upp lekarna i sängkammaren. Välj själv vad som passar bäst - kamasutra, tantra eller orgasmskola.

Här finns också självhjälpsböckerna för dig som är singel. En av de mest aktuella är Alla får ligga - strategier i förförelsekonst för den moderna gentlemannen och kvinnan av Henrik Fexeus.

Tips och råd

Med ett förföriskt omslag i rött och guld utlovar boken 168 handfasta tips till hjälp för dig som söker en partner. Vad sägs om att öva på att säga ”Följ med ut och ta lite luft så kan vi prata vidare”?

Det kan låta simpelt, men bereder kanske vägen för att så småningom våga säga ”Ska vi gå hem till mig?”. För, som författaren slår fast: ”När det handlar om hångel så är det resultat som räknas.”

För att bli fullärd i tvåsamhetens svåra konst kanske singeln också vill läsa poeten Bob Hanssons bok Kärlek - hur fan gör man? Poeten själv lär dock fortfarande vara singel, trots sina undersökningar i ämnet.

Den som vill ha mer handfast inspiration kan dyka ner i den växande floran av erotisk litteratur.

- Den blir allt mer erkänd och syns mer och mer, berättar Jesper Ims Johansson, förlagssekreterare på Vertigo - förlaget som dominerar rejält bland erotiklitteraturen.

Bland årets utgivning märks allt från 1700-talsklassikerna signerade de Sade till den svenske erotikförfattaren Gunnar Blå, som i höst kommer med sista delen i sin erotiska trilogi. Även svenska Anastasia Wahl kommer i höst med en ny titel i sin Klitty-serie, där humor och spänning kryddas med starka inslag av erotik.

Jesper Ims Johansson vill slå ett slag för den länge censurerade boken Hogg av Samuel R Delaney. Den skrevs 1969, men gavs ut i USA först på 90-talet. Nu kommer den för första gången i svensk översättning.

– Det är rå erotik, man får nästan kalla den queer-våldserotik. Den har det varit mycket stort intresser för.

Maria Wångersjö / Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM

Böcker

Bokmässan