Kultur

"Kultureliten vägrar delta"

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

SVT Debatt svarar Åsa Linderborg

Janne Josefsson är programledare för ”Debatt” i SVT.
Janne Josefsson är programledare för ”Debatt” i SVT.

Hej, hallå, det är gap- och skrikprogrammet som hör av sig.

Här sitter vi på läktaren och sluggar, dagarna i ända.

Vi kräver ständigt att folk ska ställa upp (och om de inte gör det så anklagar vi dem för högförräderi).

Sedan placerar vi dem i studion, där vi ser till att ingen kommer till sin rätt.

Bäst tycker vi förstås att det är om folk framstår som idioter.

Vi har dessutom valt en programledare med storhetsvansinne, för att riktigt lyckas i vårt uppsåt att göra ett riktigt osmakligt program.

Att vi producerar tidernas mest sedda debattprogram i televisionen är förstås bara ett resultat av denna freakshow. Folk har ju så dålig smak.

Men vänta. Vad är det du menar, Åsa Linderborg?

Vi har mycket riktigt sökt dig, flera gånger. Vi vill gärna ha goda debattörer till vårt program. Vi tycker att du är en sådan.

Självklart står det dig fritt att välja bort det mest publika debattprogrammet i tv. Det är förstås synd, för publikens skull, eftersom du har mycket intressant att säga.

Men du sätter dig på en häst som är hög som ett hus när du skåpar ut alla de som väljer att medverka i Debatt. De som gör det för att de tycker att det är viktigt. I din artikel skriver du att ”alla deltagare framstår som idioter”.

Menar du undersköterskan Peter som valde Debatt för att berätta om den rasistiska kultur som enligt honom finns på hans egen avdelning på Södertälje sjukhus? Han gjorde det i förra veckan, efter långt övervägande och med mycket stort allvar.

Eller tänker du på socialchefen och socialnämndens ordförande i Karlshamn som ville ge 17-åriga Lollo en möjlighet att bo kvar i det land där hon vuxit upp, och som försökte skydda henne mot sin misshandlande far? Eller de föräldrar och syskon vars anhöriga utsatts för livsfarliga grepp på olika behandlingshem?

Nej Åsa, de framstod inte som idioter i programmet, utan som personer med mod och civilkurage.

Och de allra flesta vill faktisk delta i Debatt. Privatpersoner, politiker, statsvetare och krönikörer. De sätter sig på tåg och flyg från hela Sverige för att sitta i studion en sen kväll och göra det de anser angeläget – uttrycka sin åsikt.

Men det finns en liten skara personer som gör som du och konsekvent vägrar att vara med. Påfallande ofta tillhör de kultureliten.

Självklart har man rätt att tacka nej till Debatt utan att anklagas för högförräderi. Men vi kommer att fortsätta att ringa i förhoppning om en än friare och öppnare debatt. Likaså i en förhoppning om att våra frågor om debattmedverkan inte ska tolkas som trakasserier.

Janne Josefsson har anklagats för just detta i samband med en mejlväxling med Åsa Linderborg. Vi vill låta allmänheten ta del av denna så att de själva kan bedöma graden av trakasseri och lägger därför ut den på Debatts hemsida.

Lena Laurén, projektledare SVT Debatt

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!