- Vi gillar varandra för vi är likadana

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Premiär i dag för podden ”Guillou & Holt”

I dag startar Jan Guillou och Anne Holt sin podcast på Aftonbladet. Hur personliga de kommer att bli har de inte funderat över. ”Vem vet, vi kanske kommer med en massa avslöjanden!”
I dag startar Jan Guillou och Anne Holt sin podcast på Aftonbladet. Hur personliga de kommer att bli har de inte funderat över. ”Vem vet, vi kanske kommer med en massa avslöjanden!”

Är Tarzan politiskt korrekt? Varför gick det så uselt för Norge i OS?

Det är något av det som vännerna Jan Guillou och Anne Holt ska diskutera i en ny podcast på Aftonbladet.

I dag är det dags.

De två är författarkollegor och även nära vänner. Anne Holt är författaren som också varit journalist och Norges justitieminister. Hennes deckare om Hanne Wilhelmsen och Inger Johanne Wik har blivit stora framgångar.

Hon och Jan Guillou fann varandra 1994 genom Jans fru Ann-Mari Skarp, förlagschef på Piratförlaget. Deras starkaste vänskapstradition är midsommar – 18 år i rad har de firat tillsammans med sina familjer. På exakt samma sätt varje år.

– Vi gillar varandra för att vi är likadana. Och vi är de enda skandinaver som beklagar unionsupplösningen mellan Sverige och Norge, skämtar Jan.

– Det finns en kemi mellan oss, vi har samma livssyn. Jag har alltid tyckt att Jan är en man som det går att prata med, säger Anne.

Förändrad Sverigebild

Det allra första avsnittet av ”Guillou & Holt” ska handla bland annat om Norges bakslag i OS och hur politiskt korrekt Tarzan är (!). Andra ämnen blir det amerikanska presidentvalet, högerextremism och vad norrmän och svenskar tycker om varandra.

– De senaste åren har norrmäns syn på Sverige förändrats enormt. När jag var liten sågs Sverige som vår storebror, den idealiska staten. I dag bemöts Sverige och svenskarna med djup, innerlig skepsis i Norge, trots att många saknar kunskap. Det är oroande, säger Anne.

Har ni helt lika värderingar, eller finns det risk för poddbråk?

– Inte bråk precis, däremot händer det faktiskt att vi tycker olika, till den enes förvåning, säger Jan.

– Ja, den dagen jag inte kan ändra åsikt har jag blivit gammal, anser Anne.

Det finns redan en djungel av poddar – varför behövs er?

– Inte en aning! säger Jan och skrattar.

– Nej, det är en helt onödig podd, och livet går säkert vidare utan den, håller Anne med. Men den kan också bli väldigt underhållande och informativ!

– Ja, det är precis som när vi skriver, vi vill ge känslan av att ”Åh fan, så här ligger det faktiskt till”, säger Jan.

Brukar ni lyssna på podcasts?

– Ja, massor. Det är för lite nyhetsbevakning i norsk radio, och jag vill ha mer av både nyheter och analys. Men Jan lyssnar väl inte – han skriver ju till och med på skrivmaskin fortfarande, säger Anne och ler.

– Det stämmer, svarar Jan och tillägger: Poddar är väl det där när man trycker på en knapp på datorn och lyssnar..?

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.