Kultur

Pinsamt, Vänsterpartiet!

V:s väljare trampas ner på vägen in till maktens palats, skriver Kajsa Ekis Ekman

Av: 

Kajsa Ekis Ekman

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Debattören Kajsa Ekis Ekman skäller ut Vänsterpartiet.
Debattören Kajsa Ekis Ekman skäller ut Vänsterpartiet.

KULTUR

DEBATT. Ingen lyxig premiär är komplett utan en röd matta. Mattan är en nödvändighet, ändå trampar man ned den utan att bevärdiga den med en blick. Den är bara vägen in till maktens palats.

Precis den rollen har vi i dag: den halv miljon människor som röstade på Vänsterpartiet. Majoriteten bestod av unga, kvinnor, låginkomsttagare, utlandsfödda. Det är vi som nu blir nedtrampade.


Den halva miljon som röstade på Centern - ofta svenskfödda med högre inkomst - har däremot fått igenom alla sina krav. Det är de som går på mattan.

C och V har ungefär lika många röster, runt 8 procent. Men medan C har använt sina röster till att få igenom den mest högerinriktade politik som Sverige sett på mycket länge, har vänstern fått igenom - vad? Ett vagt löfte om att kanske få vara med någon gång? Ett papper som ingen har sett och som de andra partierna inte känns vid? Samt en patetisk utfästelse om att kanske göra motstånd i framtiden?
Det är pinsamt.


C har stått i centrum under hela eftervalsprocessen, och sett till att krama ut allt ur sina mandat genom att ha is i magen, ställa partier mot varandra och om och om igen lägga fram kravlistor. Deras inställning har varit: Vi kan inte rösta för en politik som våra väljare inte vill ha.

Helt rätt!

Så kom turen då äntligen till Vänsterpartiet, som hade chansen att stå upp för svenska löntagares rättigheter. Vad hände? Ingenting. Kaxigheten varade en dag, sedan la de sig platt. Det hela påminner om det grekiska vänsterpartiet Syrizas amatörmässiga förhandlingar med Trojkan. Först en massa snack och sedan när det väl gällde fick de inte igenom ett enda kommatecken, men "motståndet fortsätter i framtiden." Såklart. Inte.


Den här punktlistan som nu ska genomföras skulle inte blivit av utan V:s medgivande. Lyssna på den:

Vinsten i välfärden ska inte begränsas, tvärtom lovar regeringen att inte arbeta vidare med några förslag som begränsar vinsterna. De rikaste fem procenten får slopad värnskatt - något som inte ens Alliansen lyckades med. Man ska inte få göra avdrag på skatten för fackföreningsavgift, däremot för att ha tvätterskor och serveringspersonal hemma.


Det är så oseriöst att man vill gråta. Kan verkligen någon som tittar på Sverige i dag – vården, skolorna, bostadsmarknaden - tycka att det stora problemet är att det är för dyrt att ha någon som tvättar kläder åt en?

De bra förslagen är vaga och icke tvingande, så som att det ska bli "attraktivt för läkare att arbeta i primärvården". Inte ett ord om resurser.

Vad skulle då Vänsterpartiet gjort? Röstat nej?


De borde lagt fram 73 egna krav, naturligtvis! Alla som hungrade efter ministerpostrar och makt hade varit tvungna att kompromissa med er. Annars: ingenting!

Ni hade ett guldläge att stå upp för löntagarna, och ni sumpade det.

ANNONS

Vårdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Åsa Linderborg: Vänsterpartiet är de enda som tar ansvar

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Politik

Vänsterpartiet

Kajsa Ekis Ekman