Holms dubbla budskap

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Göran Holm, kommunalråd (M) i Vellinge sedan 1981.

Om meningen med Uppdrag gransknings på förhand haussade Vellingereportage var att skandalisera Vellingemoderaterna som rasister gick det inget vidare. Vi fick mest reda på sånt vi redan visste.

Inte för att det inte är en skandal att kommunen i 25 år inte tagit emot en enda flykting, innan man i vintras vände och öppnade dörren för 5–8 barn.

Men Vellinge har lyckats göra detta unika avsteg från solidariteten till ett slags kul kuriositet. Såna är de där nere i landets största gated community.

Men trots dold mikrofon var de enda avslöjandena Uppdrag granskning fick ur kommunens färgstarke eminens Göran Holm att man inte vill bygga något gruppboende, att man bytt åsikt under piskan från parti-ledningen – trots att han sa motsatsen när han intervjuades – och att det ligger nog inte i vårt intresse att ta emot vuxna flyktingar. Illa förstås, att köra dubbla budskap, men inte direkt något heilande.

Och inget nytt valstugereportage. För inte trodde väl någon att Vellingemoderaterna plötsligt helt skulle ändra sig och öppna stora famnen efter decennier?

Ja, frågan är om inte redaktionen borde hört larmklockorna när man tvingades fylla två tredjedelar av programmet med arkivklipp.

Men visst. Kommunstyrelsens ordförande Lars-Ingvar Ljungman har med anledning av reportaget redan bedyrat att man ska lösa barnens boende. Han vet att de har ögonen på sig nu.

Petter Larsson

Publicerad: