ÅSIKT

Julen är en hit - med John & Yoko

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Julhälsningen: "War
is over! If you want it"

Foto: Annie Leibovitz klassiska förevigande av popparet.

John & Yoko tonar in julen i vår familj, direkt till sillen och laxen. Lennons röst som ett brinnande ljus i bakgrunden. Gitarrerna surrar som Kalle Ankas kolibrier. So this is christmas – och Vietnam-kriget är väldigt långt borta.

I oktober 1971, ungefär samtidigt som USA försökte bomba nordvietnameserna till förhandlingsbordet, spelade paret in låten som skulle radera ut White Christmas som julens klassiker nummer ett.

Två år tidigare hade de sagt peace i pyjamas och tapetserat världens största städer med julhälsningen ”War is over! If you want it”. Nu kom de tillbaka i tomtekostymer för att fördjupa samma budskap. Och för att skicka ett hårt paket till krigsherrarna i Vita huset.

Melodin lånades från en amerikansk folkvisa. I studion såg producenten Phil Spector till att varje decibel fylldes med grandoftande barnkör, stråkar och bjällerklang.

I dag har sammanhangen suddats ut, men Happy xmas (war is over) fortsätter att brinna med sitt eviga uppdrag till julmaten. Låt vara att rock har blivit muzak – och John Lennon har blivit Bing Crosby.

Lars Sjöstedt