Nej, Timbro, vi törstar inte efter privat vatten

Brinnande skogar och nyliberala idéer

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Viktigt vatten.
Foto: B Thuresson
Viktigt vatten.

KULTUR

Medan skogarna brinner och bönderna förtvivlar har Svenskt näringslivs tankesmedja, Timbro, bedömt att folket törstar efter fler nyliberala idéer. I ett reportage publicerat på organisationens hemsida kritiserar debattören Fredrik Segerfeldt tanken att ”vatten behöver vara billigt eller gratis så att alla har tillgång till det” – det håller han inte alls med om. Han föreslår i stället bland annat att ”sälja grundvattentäkterna en och en till högstbjudande, som sedan får sälja vätskan till de jordbrukare som är redo att betala”.

Timbro försöker här återuppväcka en idé, privatisering av vatten, som redan varit på väg bort i över ett decennium. Åren 1999–2000 utlöste privatiseringen av dricksvattnet i Cochabamba i Bolivia kravaller som krävde fem liv, och blev något av starten på en motståndsvåg inom och utom landet.

Sedan andra halvan av 00-talet har trenden varit att städer som tidigare privatiserat sitt vatten tagit tillbaka det, inte tvärtom, konstaterar exempelvis The Guardian. Ett av de främsta exemplen är Paris, som på nytt har kommunalt vatten sedan 2010. Och när Kapstaden i Sydafrika i år har stått inför den största vattenkrisen i någon modern storstad, har lösningarna som testats handlat om offentliga investeringar, reglering och ransonering – inte om privatisering och marknadsekonomi.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN