Åsa Linderborg

Vilka värderingar har ni kring mångkultur och invandring, Uppdrag Granskning?

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Jag är osäker på vad Uppdrag granskning vill säga med programmet ”Den goda viljan”, men jag tror de vill leda i bevis att medias bild av invandringen är falsk och rutten. De har tre exempel som stöd.

Det första handlar om Martin Aagård, Aftonbladet Kultur, som med hjälp av SCB:s statistik ifrågasatt SD:s retorik kring somaliernas läskunnighet. Han fick mothugg av Per Brinkemo, projektledare för Somaliland, som Aagård menade låg bekymmersamt nära SD i sitt perspektiv.  

Oavsett vad man tycker om Brinkemos och Aagårds replikskifte har han aldrig, som UG påstår, kallat Brinkemo för ”rasist”. Att UG driver tes istället för att undersöka, bevisas också av att de låter Brinkemo ensam stå som auktoritet i en så omtvistad fråga som somaliernas utbildningsnivå. 

Det andra fallet handlar om musikern Stefan Gunnarsson. Han ville inte vara med i lokaltidningens enkät ”Ett Norrbotten för alla”. Han tycker nämligen vi har för många invandrare, men det ville han inte säga offentligt. Tidningen tryckte det uttalandet och ja, det var fult gjort. Nu är Gunnarsson förvånad och ledsen över att vara omkramad av högerextremister, och UG vill att vi ska tycka synd om honom för det.

Det tredje fallet är Amun Abdullahi och Kajsa Norell på Sveriges radio som gjorde 2009 ett program om hur al-Shabab rekryterar unga män i Rinkeby. De ifrågasattes av kollegorna på Konflikt i ett program som UG ganska övertygande visar var väl tendentiöst och led av flera faktafel.

Det är viktigt att media håller på med internt renhållningsarbete. Är det journalistiken kring integrationsfrågan UG vill granska – vilket man självklart kan göra – finns det massor av artikel- och programserier att gräva ner sig i. I stället väljer de en perifer enkät i en lokaltidning och en pytteliten diskussion på en opinionsbildande kultursida, där en av de inblandade är en före detta jobbarkompis.

Två av tre exempel handlar om somalier. De var liksom med i hela programmet, men fick aldrig riktigt komma till tals. Bilden som frammanas i UG är att somalier är analfabeter, våldsamma, lätta rekryteringsoffer för terrorism.

”Hur påverkas vi journalister av våra egna värderingar?” frågar Janne Josefsson och utmålar därefter en hel kår som förljugen: de flesta, i alla fall i ”känsliga” frågor som invandring, är färgade av sin ”goda” vilja. Likväl är frågan är viktig, och kan enkelt returneras till Janne Josefsson, Magnus Wennerholm och de andra på UG som gjort programmet: Vilka värderingar har ni kring mångkultur och invandring?

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ämnen i artikeln