Kultur

Skrämmande tyst om det fria ordet

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Mordförsöket på danske opinionsbildaren borde sörja för ett ramaskri

Den islamfientlige debattören Lars HEdegaard utsattes för ett mordförsök i sitt hem. Foto: Scanpix
Den islamfientlige debattören Lars HEdegaard utsattes för ett mordförsök i sitt hem. Foto: Scanpix

I tisdags utsattes Lars Hedegaard – ordförande i det danska Tryckfrihetssällskapet – för ett mordförsök i sitt hem i Köpenhamn. Reaktionerna i de svenska spalterna har hittills varit förhållandevis få och försiktiga. Det kan förvisso vara förrädiskt att fatta pennan innan fullödig information om händelseförlopp och förövare finns på bordet, men det faktum ett mordförsök på en politisk opinionsbildare har ägt rum borde i sig sörja för ramaskri.

För Hedegaards alarmistiska och antimuslimska agenda har jag inget till övers. Av den som principiellt prisar yttrandefriheten måste man dock kunna förvänta sig ett reservationslöst stöd också för meningsmotståndarens rättighet och säkerhet.

Vår samtid ter sig inte sällan skrämmande lik den europeiska mellankrigstiden: ekonomisk kris, osäkerhet, tilltagande kulturkamp och fascistiskt framfantiserade syndabockar. Politisk kamp för ett öppet och solidariskt samhälle är således påkallad, så också en och annan historisk lärdom: Din fiendes fiende är sällan en sann vän. Mörkermän älskar martyrskap. Man bör akta sig för att ge sig in i den våldsamma lek som civiliserad samvaro inte tål. Med politiska attentat öppnas avgrunden under oss.

Fredrik Persson-Lahusen

ANNONS

Vårdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!