ÅSIKT

AVGÅ, STEGÖ CHILÒ!

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Cecilia Stegö Chilò.
KULTUR

■ ■ Det var ett hån mot kultursverige att Fredrik Reinfeldt utsåg marknadsliberalen och Timbrochefen Cecilia Stegö Chilò till kulturminister. Hennes avsaknad av kulturkompetens och fräna kritik av public service gjorde endast hennes vänner på Timbro glada. En av dem skrev i Expressen att hon kommer se till ”att staten lämnar kulturen i fred.” Reinfeldt överlät herdejobbet på vargen, helt enkelt.

”Jag skulle gärna bli åtalad för licensskolk” har Stegö Chilò sagt, enligt Resumé. Har hon rätt att strunta i att betala bara för att hon är kritisk till public service? Då har ju de som tycker att tunnelbanan ska vara gratis rätt att planka. Och jag själv har rätt att smita från apanaget till kungahuset. Har kulturministern någon trovärdighet när hon så uppenbart vägrat följa de regler vi demokratiskt har kommit överens om?

SVT-chefen, Christina Jutterström, har helt rätt när hon stillsamt påpekar att en minister bör veta vad som är rätt och fel och att en kulturminister, som är ansvarig för public service, betalar tv-licens.

Regeringen tar bort det fria inträdet på våra statliga museer – men varför ska folk betala för att gå på museum om inte ens ministern betalar sina tv-avgifter?

■ ■ Reinfeldt tyckte inte att folkpartiets dataintrång före valet var någon stor sak, och nu är han villig att ge kulturministern ”en andra chans”.

Signalen är tydlig. Lite olagligheter är helt okej. För vissa.

Andra ska däremot straffas hårdare. Till exempel ska det marginella bidragsfusket bland arbetslösa, invandrare och sjuka bekrigas med hårdare kontroller och högre straff.

Nu vill Stegö Chilò, som av ideologiska skäl vägrade tv-licens, betala retroaktivt. Hon hoppas väl att på så sätt få sitta kvar. Men det borde vara omöjligt, i synnerhet när hennes lagbrott är så intimt förknippat med det arbete hon är satt att utföra.

Mona Sahlin och Laila Freivalds fick en gång avgå, utan att ens ha gjort något olagligt. Om moderaternas nya minister inte inser att hon gjort fel och avgår, så måste Reinfeldt göra sitt jobb och avsätta henne.

Pelle Andersson