Kultur

Det händer med Händel

Av: 

Claes Wahlin

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Barockmusik går att spela på moderna instrument

Katija Dragojevic och Vivianne Holmberg i ”Xerxes”.
Katija Dragojevic och Vivianne Holmberg i ”Xerxes”.

OPERA Kungliga Hovkapellet och barockmusik brukar inte vara en förening välsignad av gudarna. Men när den grekiske barock­dirigenten George Petrou engagerats av Kungliga Operan för ­Daniel Slaters fortfarande fräscha iscensättning av Händels Xerxes, så händer det något. Med en mjuk svikt och ett tempo utan motstånd visar Petrou att det går att spela barockmusik med moderna instrument, förvisso förstärkta med ­basso continuo: cembalo, luta och cello. För de som hörde ­Artipelags Xerxes i höstas, när Jean-Christophe Spinosi ledde sin Ensemble Matheus med tidstrogna instrument, så blir det möjligt att jämföra de olika kvaliteterna.

I Xerxes vimlar det av eleganta arior. Intrigen är rena förväxlingskomedin. Kung Xerxes är förälskad i Romilda, som traktar efter Xerxes bror, Arsamene, vilket också ­Romildas bror Atalanta gör, trots att det egentligen är Amastre som ska gifta sig med Xerxes. Detta ger tack och lov upphov till vackra lamentationer av solisterna. Katija Dragojevic i titelrollen har en smidig och uttrycksfull mezzosopran, Susanna Sterns kraftfulla röst gör Romilda god rättvisa och ­tillsammans med Vivianne ­Holmbergs varma sopran för en spotsk Atalanta är det dessa som gör störst intryck i denna designade art déco-scenografi anno 1930-talets Grekland.

Men utan Petrou och Hovkapellets vitala insats så hade jag än en gång fått förtvivla över bristen på barockopera på Kungliga Operan. Mersmak kan tillfredsställas med Petrous och ensemblen Armonia Ateneas färska cd-inspelning av Hasses Siroe, re di Persia.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!