ÅSIKT

Takanen ny chef efter teaterrabalder

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Förväntningarna är högt ställda på Stubøs ersättare

1 av 2 | Foto: OLA KJELBYE
Anna Takanen styrde upp Göteborgs stadsteater. Nu kommer hon till Stockholm.

Först rekryterades den norske, välmeriterade regissören och före detta teaterchefen i Norge Eirik Stubø som konstnärlig chef för Stockholms stadsteater efter den stora sammanslagningen med kulturhuset. Strax därefter, ja, han hade knappt inlett sitt chefskap, blev han, som det heter i näringslivet, headhuntad till Dramaten.

Ett litet, men visst rabalder utlöstes; som om en teater inte fick ta en chef från en annan teater i samma stad.

Nu har Stockholms stadsteater i alla fall hittat en ny chef, rimligen också en mer passande för det slags repertoar och tilltal som stadsteatern i Stockholm har. Anna Takanen, som efter att först ha arbetet i Unga Klara med Suzanne Osten, sedan regisserat på Stadsteaterns scen i Skärholmen, nu de senaste nio åren drivit Göteborgs stadsteater.

Göteborgs stadsteater hade en del problem innan dess, en omfattande rekonstruktion och en del interna stridigheter, men Takanen lyckades förvandla underläget till kanske den mest intressanta stadsteatern i landet. Klassikerna har fått stå tillbaka en smula för nyskriven dramatik, utan att räkna tror jag att den teatern är den som har haft flest antalet nyskrivna pjäser på repertoaren.

Förtroendet, både inåt på teatern och utåt i staden, har varit högt för Takanen, rimligen vet hon att skapa ett motsvarande förtroende i Stockholm, även om förväntningarna nu är rätt högt ställda.