Kultur

Motpol: Nej, vi är inte några nyfascister

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Daniel Friberg svarar på Mathias Wågs fascistbeskyllning

DEBATT I fredags fick Afa-grundaren Mathias Wåg, numera betitlad ”journalist”, in en artikel i Aftonbladet där han analyserar konflikten mellan SD och SDU. För dem som inte vet vad Afa är, så är detta en organisation som genom åren förföljt och misshandlat hundratals människor på grund av deras politiska åsikter.

Man kan anta att någon med ideologisk hemvist långt till vänster kommer att vilja beskylla större delen av högern för att vara ”fascister”.

Detta är delvis också vad Wåg gör i sin artikel. Den innehåller en del som är både sant och intressant, men den innehåller också flera tveksamheter. För det första finns ingen sammanhållen ”identitär rörelse” i Sverige - detta är ett rent påhitt av Wåg. Merparten av de projekt som nämns i artikeln drivs av mig - varav det viktigaste är Motpol, som är en tankesmedja och inte någon ”rörelse”.

För det andra finns det inte någon ambition från oss att störta Åkesson.

För det tredje är vi inga ”nyfascister”, om man inte med detta avser varje form av kritik av invandringspolitiken eller etablissemanget. Vi delar till exempel inte den historiska fascismens stöd för en likriktande stat eller dess positiva syn på politiskt våld. Den som själv vill undersöka om det finns fog för beskyllningarna kan besöka vår sajt.

För det fjärde finns inga ”kopplingar” mellan Motpol och SDU. Ingen skribent på Motpol är medlem i SD eller har kontakter med ledningen för SDU. Vi har heller inte de ambitionerna.

Daniel Friberg

redaktör för tankesmedjan Motpol

ANNONS

Bokrea: exklusivt på Adlibris! Populära böcker i bokrean som du bara hittar hos Adlibris är här.

Extern länk från Adlibris

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

/

Tankesmedjan Motpol

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Tankesmedjan Motpol

Mathias Wåg

Daniel Friberg