Augustpriset till Khemiri

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

1 av 3

Årets Augustpris i den skönlitterära kategorin går till "Allt jag inte minns" av Jonas Hassen Khemiri. Det är en triumf för författaren som redan 2006 nominerades till priset, men då fick se sig besegrad av Susanna Alakoski.

Pristagarna: Jessica Schiefauer, Årets barn- och ungdomsbok, Rasmus Bjerkander, Lilla Agustpriset, Karin Bojs, Årets fackbok, och Jonas Hassen Khemiri, Årets skönlitterära bok
Foto: TT
Pristagarna: Jessica Schiefauer, Årets barn- och ungdomsbok, Rasmus Bjerkander, Lilla Agustpriset, Karin Bojs, Årets fackbok, och Jonas Hassen Khemiri, Årets skönlitterära bok

Det var en mycket rörd pristagare som gick upp för att ta emot priset i Konserthuset i Stockholm. Delvis för att dagen hade börjat så dåligt, med en oerhört lång och nervös väntan på Huddinge sjukhus tillsammans med en närstående som skulle få svar på viktiga prover, berättade han.

– När jag satt och väntade på provsvaren tänkte jag, jag skiter väl i jävla August. Det var som att jag började förhandla med ödet. Om du, ödet, inte ger mig priset så kan vi väl få rätt sorts provresultat. Och så fick vi rätt sorts provresultat. Jag vill bara säga till ödet: Jag tar tillbaka det där jag sade, jag ångrar mig, jag är otroligt stolt och glad att stå här, sade han.

"Allt jag inte minns" kretsar kring ett dödsfall, men är lika mycket en beskrivning av minnets bedräglighet, kärlek, våld och oförlåtliga svek. Juryn konstaterar i sin motivering att boken är skriven på en ”raffinerat nedtonad prosa där de papperslösas och kriminellas skuggtillvaro kolliderar med Solsidan”.

”Tänker prata längre än lämpligt”

Årets Augustpris i barn- och ungdomsboksklassen gick till "När hundarna kommer" av Jessica Schiefauer. Det är andra gången som Jessica Schiefauer tilldelas Augustpriset, 2011 fick hon det för ”Pojkarna”.

– Jag tänker nog prata lite längre än vad folk kommer att tycka är lämpligt, sade Jessica Schiefauer i sitt tacktal.

Men det fanns en anledning till det, konstaterade hon. Och det är att priset i barn- och ungdomskategorin ofta får väldigt lite plats i rapporteringen dagen efter galan. Ett mycket dåligt ställningstagande, menar Schiefauer, som frankt föreslog att Augustpriset borde dela ut fyra priser i kategorin, för att ge barn- och ungdomslitteraturen det utrymme genren är värd.

– Barnen ska få sin fantastiska litteratur och det ska få dem att gå vidare om 20 år så att det finns läsare som kan läsa vuxenlitteraturen. Jag tycker att vi delar upp pengarna också. Augustpriset kan vara på 75 000 kronor, sade hon.

Historien om hur den tonårige Anton under grupptryck dräper en klasskamrat, och hur familjen påverkas av det efterföljande händelseförloppet, har funnits hos henne länge. Notiser i dagspressen om att en film som handlar om John Hron-mordet var under inspelning fick henne att fullfölja ungdomsromanen som berättar om hur lätt det är att dras med, i en önskan om att få tillhöra.

För läsaren tusentals år bakåt i tiden

Årets Augustpris i fackboksklassen gick till ”Min europeiska familj. De senaste 54 000 åren” av Karin Bojs. Boken är en släktkrönika av det ovanligare slaget, där dna-spår för läsaren tusentals år bakåt i tiden och ger ny kunskap om européernas "högst blandade ursprung”.

”Sällan har 54 000 år flutit så lätt och så lärt”, konstaterar juryn om vetenskapsjournalisten och författaren Karin Bojs omfattande berättelse om vår historia.

– Jag säger som Szymborska när hon fick ta emot Nobelpriset: Tack, tack, tack! sade Karin Bojs i sitt mycket korta tacktal.

"Den överlägset svåraste kategorin", sade konferencieren Melinda Kinnaman inför utdelningen av fackbokspriset. I kategorin konkurrerade böcker med så vitt skilda teman som den svenska narkotikapolitiken, skräckfilmsikonen Norman Bates och skådespelaren Anthony Perkins samt européernas ”högst blandade” ursprung.

Ska satsa som författare

Årets Lilla Augustpris går till "Den på intet vis speciella" av Rasmus Bjerkander från Linköping. Pristagaren fick ta emot priset ur kulturminister Alice Bah Kuhnkes hand i Konserthuset i Stockholm. Priset om 15 000 kronor delas ut till skribenter mellan 16 och 20 år.

– Jag har inte riktigt vågat satsa på att bli författare, men nu ska jag nog göra det, sade Rasmus Bjerkander som heller inte vågat förbereda något vinnartal.

TT

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.