Tove Ellefsen Lysander om en alltför behjärtansvärd dansföreställning

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Camilla Ekelöf har koreograferat "Vingar/Mabawa".
Foto: NICLAS RYBERG
Camilla Ekelöf har koreograferat "Vingar/Mabawa".

Mitt under Moderna Dansteaterns Vingar/Mabawa undrar jag varför de kvinnliga svenska dansarna ser så innerligt glada ut. Deras kollegor från Kenya och Tanzania koncentrerar sig inte på samma sätt att visa att de är lyckliga på scen. Här finns en skillnad som det hade varit intressant för koreografen Camilla Ekelöf att forska i.

Men avsikten med att sammanföra svenska dansare med kollegor från Kenya, Tanzania och Uganda är tydligen varken att utfors-ka skillnader eller att provocera. I stället söker man "uttryck som enar" för att, enligt programmet, "ge värme och glädje och främja vårt mångkulturella samhälle". Med en så behjärtansvärd, vag målsättning hamnar föreställningen tvunget mellan stolarna.

Afrika levererar musiken. Fujo Makarangas trummor, munspel och rytmiska tillrop ger dansen ett underbart lyft. Smala genomskinliga tält står utplacerade på det stora vita dansgolvet där barfotadansare bär afrikanska tyger till svenska t-shirtar. Vingar/Mabawa är ett flöde av möten - mellan svart och vit, man och kvinna, mellan grupper av dansare. De tio dansarna är tekniskt skickliga, uttrycken varierade, men det är som om det saknas något att använda tekniken till. Här finns ögonblick av ömhet, av humor, även glädje. Men koreografiskt vacklar föreställningen för ofta mellan viljan att gestalta och viljan att berätta.

I en stillsamt vacker scen brister dansarna ut i en afrikansk sång. Gruppen närmar sig den svarta dansaren som just har lämnats av sin flicka. Vad orden betyder spelar ingen roll, rösterna och melodin räcker till att gestalta hans känsla. När ensemblen växlar till Vem kan segla förutan vind tar den övertydliga berättelsen över. Vi vet att det dansaren dansar, är den övergivnas tårar.

En sentimentalitet av svensktoppskaliber är Sveriges bidrag till det mångkulturella.

Dans

Tove Ellefsen Lysander

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.