Död nazist hyllas i DN

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Medlem i högerextrem organisation - hyllade Hitler öppet

Mychajlo Zjuznevskyj.
Mychajlo Zjuznevskyj.

I måndags publicerade Dagens Nyheter artikeln Talkörer hyllar 26-åringen som sköts: ”Hjältar dör aldrig” som handlade om begravningen av Mychajlo Zjuznevskyj, den tredje person som dödats av polis i gatustriderna i Kiev. Artikeln återger okritiskt ”folkets” hyllningar till den döde. Men inte med en rad nämns vilken politisk grupp Zjuznevskyj tillhörde, eller vilka som hyllar honom som martyr.

Det är inte svårt att ta reda på för den som kan läsa ryska/ukrainska. Zjuznevskyj kämpade inte för ”demokrati” i Ukraina. Han var medlem i den högerextrema paramilitära organisationen UNA-UNSO som öppet hyllar Hitler och ser Tredje riket som sitt idealsamhälle. På flera fotografier poserar Zjuznevskyj med maskingevär iklädd uniform. Hans kamrater i UNA-UNSO, har i åratal förberett sig militärt för den kamp som nu utkämpas på Kievs gator.

Zjuznevskyj var inte ens ukrainare utan vitryss men flyttade för ett par år sedan till Ukraina där det nynazistiska partiet Svoboda nu är ett av de största oppositionspartierna. Den absoluta majoriteten av de 100 000 som kom ut för att demonstrera i Ukraina i november var vanliga medborgare som tröttnat på korruption och fattigdom. Men demonstrationen togs snabbt över av den högervridna oppositionen, med EU:s uppmuntran. Det har i sin tur lett till att fascistiska beväpnade stormtrupper nu marscherar, bygger barrikader av brinnande bildäck och stormar regeringsbyggnader i Kiev.

Det är skrämmande och rent obegripligt att västerländska tidningar som DN förtiger detta.

Per Leander

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.