Heta stolen ledig igen

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Åsa Linderborg: Dags för en kvinna efter Daniel Sandström

Daniel Sandström blir litterär chef för Albert Bonniers förlag.
Daniel Sandström blir litterär chef för Albert Bonniers förlag.

Svenska Dagbladet har haft fyra kulturchefer på fyra år. Daniel Sandström tillträdde i mars 2013 och går nu vidare som litterär chef för Albert Bonniers förlag.

Sandström är litteraturvetare (doktorerade på poeten Kjell Espmark) och därtill en av Sveriges bästa litteraturkritiker, så nog är det begripligt att han tackar ja till vad som förhoppningsvis blir hans drömjobb. Jag gratulerar i samma andetag som jag beklagar att Sandström i och med detta inte längre kan skriva litteraturkritik. 

Svenska Dagbladet skakar oförtjänt i sina grundvalar. Dagligen ger man oss bra nyhets- och ekonomijournalistik som ofta sätter agendan. Särskilt bör nämnas en rad avslöjande intervjuer med påfallande aningslösa makthavare.

Det som svajar betänkligt är vad som traditionellt varit tidningens adelsmärke: opinionsdelarna. Ledarsidan ger inget avtryck alls längre och ger ett närmast dysfunktionellt intryck med alla sina disparata röster och många gästskribenter. Kultursidan har farit illa av all chefsturbulens, flera profiler har lämnat på kort tid. När Kulturen bakades in i huvudtidningen förlorade man lite av sin status och kanske även självförtroende.

Nu är heta stolen ledig igen.

SvD fick sin första kulturchef 1950. Sen dess har elva av elva kulturchefer varit män. Nu borde det vara dags för en kvinna att blåsa friskt liv i en redaktion som verkligen behövs i svensk offentlighet.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.