ÅSIKT

Poliser hyllar sig själva efter Kärrtorpsfiaskot

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Stoltserar på blogg om sina ”livräddande insatser”

Knappt hade den sista flaskan landat i Kärrtorp innan slaget om historieskrivningen brakade loss. Nazistiska Svenska motståndsrörelsen skriver att nu fick minsann antirasisterna smaka på sin egen medicin. I kommentarerna hyllas våldsverkarna som modiga hjältar - trots att de snabbt blev bortdrivna och samtliga nazister greps.

Antifascisterna i Afa och Revolutionära fronten stoltserar med att de tog täten mot angriparna.

Och nu skryter till och med polisen. På polisbloggen Blåljus reser en av poliserna på plats en verbal hjältestaty över sig själv. Här berättas om hur de tappra sex med sitt eget liv som insats, beslutsamt står kvar för att förhindra ett blodbad. Och om hur polisen i allmänhet är jävligt bra på det den gör. Antirasisterna beskrivs som otacksamma. De borde förstå att polisen räddat deras liv.

Mer fjärran från en saklig framställning kommer man nog inte.

Det är naturligtvis inte polismännens fel att de var för få, och det är lätt att förstå att de blev rädda och frustrerade. Kanske till och med begripligt att de prioriterade att hindra vidare sammandrabbningar framför att driva bort nazisterna.

Men faktum kvarstår: man pepparsprejade antirasisterna när de försvarade sin demonstration och man skyddade angriparna, i vad som i sin helhet måste beskrivas som en fiaskoinsats.

På söndag får de chans att rehabilitera sig. Då kommer inte några hundra, utan flera tusen, antirasister åter att demonstrera i Kärrtorp.