Liten historia av en stor författare

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Alice Eggers minns Eva Adolfsson

Författaren Eva Adolfsson avled nyligen. Hon blev 67 år.
Foto: scanpix
Författaren Eva Adolfsson avled nyligen. Hon blev 67 år.

Mer än någonsin ligger det i orden. I hur döden gör ”är” till ”var” förstås, men också vad den gör med ”maila eva adolfsson” på min att göra-lista. Att litteraturen ligger i orden är kanske en truism.

Ändå läser jag Eva Adolfsson och menar det jag säger: Mer än någonsin ligger det i orden.

I En liten historia ligger lyckan i utsägelsen av ordet ”vi” och i läsningen lyckan i bokstavligheten hos ordet ”enastående”. Sorgen över att ha låtit det eufemistiska, nästan metaforiska användandet av ordet få fortplantas, inte låta det vara i fred i all sin betydelse. Enastående. Det att stå ensam. Hur berättelsen ingår i en serie redan berättade berättelser men ändå står fri från dem.

Och behovet av att skriva ner och besvärja berättelsen som inte är den officiella utan den bredvid, ett litet kliv till vänster om, om vänstrandet. Som för att säga: Se, det hände faktiskt. Kärleken förstås, men också tänkandet, andras ord och funderingar radikalt självklara och självklart radikala.

Mellan Bizarre Love Triangle och I Can Have Both lyser En liten historia med sitt kaos. Jag undrar hur det kan finnas ett sådant lugn i en bok som är så full av stormar, men kanske är det där den lilla historien växer till en stor historia om ett stort författarskap.

Alice Eggers

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.