Kultur

Dikt to Gaza

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Poeten Johannes Anyuru.
Poeten Johannes Anyuru.

KULTUR

Poeten Johannes Anyuru är en av de väntande i Aten. Ship to Gaza har fortfarande inte fått lämna hamnen. Det är både helt obegripligt och alldeles för enkelt att förstå. Under tiden har Anyuru fortsatt blogga på http://glanta.org.

För mig har bloggen blivit ett omistligt språkligt rum för det svåra och det hoppfulla och det mänskliga. En live-litteratur som blåser värme genom ord som motstånd, kamp, handling. En frågande, prövande text om grafitti, gyros, tårgas och tårar. Det är som om jag för en gångs skull förstår någonting.

I lördags formulerade Anyuru ett ”Öppet brev till de talande, skrivande”. Han frågade om andra ville vara med och skriva en kollektiv dikt till Gaza, bara några rader, någonting att ta med över vattnet. Vi var många som svarade och nu finns en lång vindlande kollagetext att läsa på bloggen. Den har ett sällsynt välvalt motto, ett citat av teoretikern Trinh T Minh-ha: ”Waiting in loyalty to the call of one´s heart is what it takes to ’win over’ an impossible situation.”

Jenny Tunedal

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!