Mejla

Åsa Linderborg

Borgs utspel stöd bara för kvinnor i näringslivet

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Nu måste sossarna prata om viktigare saker

Anders Borg är en av få ministrar som kallar sig för ”feminist”. I dag öppnar han för att lagstifta om kvotering till näringslivets styrelser.

Samtidigt som han gör sitt utspel strejkar Kommunal, det fackförbund som organiserar flest kvinnor i Sverige, för högre lön och bättre arbetsvillkor. Av alla akuta jämställdhetsfrågor, vill Borg prata om den som berör hans egna klassystrar: höga kvinnor i näringslivet.

Det är klart att Sverige, som tävlar mot Norge i att vara världens mest jämställda land, har generande enkönade bolagsstyrelser. Jag har bara så svårt att engagera mig i borgerlighetens interna uppgörelser.

Och ska man prata kvotering, är delad föräldraförsäkring nio miljoner gånger viktigare.

Det fina med Borgs utspel, är att socialdemokraterna nu måste hitta en annan fråga. När Mona Sahlin förra valet pratade jämställdhet, var frågan blott och bart en: fler kvinnor i näringslivets styrelser. Så fjärmat var partiet från sin klassbas.

Det här är trianguleringens välsignelse. Nu måste sossarna prata om viktigare saker. Lågavlönade kvinnors villkor på arbetsmarknaden, till exempel.

Av: Åsa Linderborg

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN