Kultur

Titta på fi**a

Av: 

Malin Krutmeijer

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Kommer det pinsammaste tv-programmet någonsin från Danmark?

I det danska tv-programmet Blachmann kommenterar två män en naken kvinnas kropp.

Foto: DR

Två män i en soffa betraktar en tigande naken kvinna och diskuterar vilket mysterium hon är.

Detta inträffar i grannlandet Danmarks public service-tv fem tisdagskvällar framöver.

”Kvinnokroppen törstar efter ord – en mans ord”. Så förklarade programledaren Thomas Blachman konceptet när första avsnittet sändes i veckan.

Han sa sig vilja erbjuda lite ”poesi” i en tid av porr respektive puritanism. En bit in i programmet pekade han på kvinnans underliv och utbrast: ”jag vill ta reda på hur den där fittan fungerar men jag har aldrig lyckats!”. Ungefär samma sak upprepades i olika omskrivningar under programmets 27 minuter. Poesi och sexualupplysning i ett?

Programmet har förstås utlöst debatt. De flesta verkar tycka att det är misogyn skit och ett lågvattenmärke för kanalen DR 2. Enligt andra är Blachman en frisk fläkt, men den enda jag läst som på allvar försvarar honom är Trine Villeman i Politiken. Hon slår fast att reaktionerna beror på att trångsynthet är ett danskt nationaldrag. De som inte gillar Blachmans talkshow är rädda för det okonventionella.

Själv tänker jag tvärtom. Programmet vittnar om hur det slentrianmässiga och fördomsfulla har upphöjts till ”politiskt inkorrekt”, vilket per definition liksom är lite rebelliskt. Så säljer man en programidé så pinsam att det ilar i tänderna till en desperat tv-kanal.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!