Kultur

Välförtjänta polarpristagare

Av: 

Claes Wahlin

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Årets Polarpris till Youssou N’Dour och Kaija Saariaho

POLARPRISET Efter att Birgit Nilsson instiftade sitt operapris på en miljon dollar, så fick det redan tidigare något svajiga Polarpriset än svårare med sin identitet. All världens musik är ett rätt stort fält att välja pristagare från, framför allt om man tvekar om artister, kompositörer eller institutioner ska väljas. Årets två mottagare, den senegalesiske kompositören och sångaren Youssou N’Dour och den finske ton­sättaren Kaija Saariaho, äger dock en tydlighet och är båda välförtjänta.

Youssou N’Dour är en av de mest kända artisterna på den afrikanska kontinenten och har fått en stor publik runt om i världen. Liksom han kombinerar en rad musikstilar, rumba, jazz, hip hop ­eller soul, är han samtidigt kompositör, sångare och historieberättare. Och 7 ­Seconds tillsammans med Neneh ­Cherry har väl de flesta hört.

Kaija Saariaho är ett närmast självklart val, en av samtidens riktigt stora kompositörer som med en rad orkesterverk och tre operor har etablerat sig som en av de mest intressanta tonsättarna i dag. Hennes två första operor, L’Amour de loin och Adriana Mater skapade ekon runt om i operavärlden efter att de satts upp i Salzburg och Paris av Peter ­Sellars, dirigerade av Esa-Pekka Salonen. De har även spelats i Finland och tillhör helt enkelt den moderna operareper­toaren, dessvärre ännu inte den ­svenska.

Saariaho har komponerat för de främsta ensembler som framför nutida musik, Kronoskvartetten, Ensemble Intercontemporain och har erhållit flera välförtjänta priser – Prix Italia, Pris Ars Electronica – och blev 2008 utsedd till Årets Musiker i USA. Modern musik men lättlyssnad, jag minns framför allt L’Amour de loin, en vacker iscensättning med ett flöde av toner som överraskar samtidigt som de trollbinder.

Må så Polarpriset se till att fortsätta i den riktning de en smula överrask­ande lyckats slå in på.

ANNONS

Bokrea: exklusivt på Adlibris! Populära böcker i bokrean som du bara hittar hos Adlibris är här.

Extern länk från Adlibris

Beställ här

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!