Videopremiär av Alkbergs Tjugonde

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Se första singeln från kommande albumet Personer

Precis som senast, då låten var den kontroversiella Nöff nöff, har Aftonbladet Kultur äran att visa musikvideon till Mattias Alkbergs singel. Den är regisserad av filmaren Jacob Frössén som gjort dokumentärer om Olle Ljungström, Henric de la Cour och Sara-Vide Ericson. Producent är Jonas Teglund på skivbolaget och förlaget Teg Publishing. Albumet Personer släpps den 11 september. Såhär svarar Alkberg på tre frågor om Tjugonde:

Din röst drar åt autotune, beatet är tungt och rytmiskt. Försöker du vara modern?

Jag har inga anspråk på att vara modern eller så, jag tycker det låter sent 80-tal och New Order. Och kanske lite Black Box. Det sista mer en önskedröm än verklighet, jag vet. Men en kan väl få drömma. Det är en poplåt. Det är inget fel med poplåtar. Albumet i övrigt är tyngre. På många olika sätt.

Varför passade Ann Petrén till videon?

Den tjugonde är dagarnas dag varje månad. Ann Petrén är bäst och ett föredöme för alla skapande människor. Det är en stor ära, nej den största, att hon ville medverka och förmänskliga min och Petter Granbergs låt. 

En sommar skildras som både verkar idyllisk och klaustrofobisk. Är det tristessen hos den vars sommar innebär ekonomisk utsatthet?

Skildringen är bokstavlig. En dröm i värmen. Det är varken idyll eller klaustrofobi. 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM