Kultur

Höj nivån, SVT

Av: 

Åsa Linderborg

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Åsa Linderborg.
Åsa Linderborg.

KULTUR

Janne Josefsson talar gärna om civilkurage och i inte minst sitt eget. Oförvägen letar han upp allsköns makthavare och ställer dem mot väggen. Alla måste svara, inte ens tjänstemän med tystnadsplikt har rätt att tiga när Josefsson rusar fram med sin mikrofon. Förvånande därför att han nu håller sig undan och inte själv skriver den replik som Debatt krävt (och självklart fått). I?stället skickar de fram Lena Laurén med argumentet att hon som projektledare ”känner ansvar för programmet”.

Jag diskuterar gärna Debatt med Lena Laurén, men hennes beklämmande svar – som är ett 24 timmar långt grupparbete av hela Debattredaktionen – visar än en gång SVT:s ovilja att på allvar diskutera sin verksamhet; minsta antydan till kritik slår man ifrån sig eller förlöjligar. Debatt attackerar en plats i offentligheten som givits dem av SVT, och borde tåla synpunkter på hur de förvaltar det ansvaret. Visst lockar kurr publik, liksom de sensationella människoöden Laurén tar upp, men det finns också ett allt starkare sug efter demokratiska samtal – vilket är ett av public services uppdrag. Varför vill inte SVT höja ambitionsnivån och göra ett modernt program där deltagarna och tittarna känner att man kommer fram till något substantiellt?

Debattredaktionen har begärt att Josefssons och mina mejl, skrivna med anledning av ett program i höstas som jag varken kunde eller ville vara med i, ska tryckas i samband med Lena Lauréns svar, Det är svårt att förstå vad de vill uppnå med det, särskilt som Lauréns artikel inte ens handlar om mejlen, men kanske vill de hugga på ett stickspår. Aftonbladet Kultur har viktigare saker att publicera, och framför allt bestämmer vi själva över våra sidor, men för att slippa en eventuell diskussion om ”censur” lägger vi ut dem i oredigerad helhet på nätet.

Den som tar del av den konversationen får nog en ganska bra inblick i en vanlig dag på jobbet för Janne Josefsson – som fortfarande är välkommen att för Aftonbladets läsare förklara vad han har för journalistisk idé med Debatt och de metoder han använder för att locka/övertala/hota folk att medverka i programmet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!