ÅSIKT

Mordåtalad servitris friad efter kampanj på nätet

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: AP
Deng Yujiao.
KULTUR

KINA Det här är sommaren då den lilla människan inte längre ser så liten ut.

Det har skrivits mycket om hur nätet och de sociala medierna påverkat den enorma proteströrelsen i Iran, men ett mindre uppmärksammat exempel på samma fenomen är berättelsen om 21-åriga Deng Yujiao, en servitris i Hubeiprovinsen i Kina.

I maj attackerades hon av två kommuntjänstemän som försökte våldta henne. Hon lyckades brotta bort dem och knivhögg den ena i bröstet, så att han avled.

Statliga medier försökte tysta ner omständigheterna kring attacken och åtala Yujiao för mord. Men det gick inte att stoppa sanningen från att spridas på nätet.

Under den senaste månaden har invånare i Kina skrivit mer än fyra miljoner blogg­inlägg som försvarar Yujiao och på sociala medier har det mobiliserats en enorm Yujiao-rörelse som lyckats förvandla henne till en nationell hjälte. Via Facebook och Twitter har man spridit en slogan som blivit ett motto för alla som identifierar sig med henne: ”Vem som helst skulle kunna vara Deng Yujiao.”

I tisdags frigavs hon och förklarades oskyldig till något brott.

Jag kan inte sluta titta på fotografiet på Yujiao där hon sitter i sin sjukhussäng, fortfarande chockad och omtöcknad efter attacken i maj. Hon ser ömtålig ut, men tack vare internet är hon inte längre maktlös.

Martin Gelin