ÅSIKT

Zlatan och arvingarna

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

När en fotbollsspelare säljs till en ny klubb har spelarens moderklubb rätt till en del av transferpengarna.

I vissa fall kan det stå stora summor på spel, som nu när Zlatan Ibrahimovic lämnar Inter för Barcelona. Frågan är bara vem som egentligen kan göra anspråk på att vara Zlatans moderklubb – både FC Rosengård och FBK Balkan menar sig vara laget där mästaren fostrades.

I senaste numret av Offside kan man läsa ett underbart reportage om just FBK Balkan, en klubb som under flera år brottats med interna bråk och anklagelser om bidragsfusk, och som dränerats på sina talanger. Inte minst har man stångats mot FC Rosengård, klubben som försöker monopolisera Zlatan och som lyckats skaffa sig en massa goodwill i den romantiserade underdogens integrationsmantel. Vändningen för FBK Balkan kom 2007 med ett tränar- och ledarbyte, och jo, man behöver pengarna.

Det hela liknar en sedvanlig bouppteckning där kära gamla släktingar slåss om arvet

– med den skillnaden att huvudpersonen fortfarande lever och levererar. Inför årets säsong fick FBK Balkan,genom Zlatans försorg, ett helt nytt matchställ från Nike.

På klubbens hemsida, www.fbkbalkan.com, kan man för övrigt se Zlatan skymta förbi som liten parvel, med många träningspass kvar innan drömmarna kunde bli verklighet.

Åsa Linderborg