Kultur

DN drar kulturminister ur knytblusen

Cecilia Djurberg om lösa spekulationer och tveksamma spådomar

Av: 

Cecilia Djurberg

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

”Bägge gillar ju knytblus” är allt för löst spekulerat till en viktig post som kulturminister, tycker Cecilia Djurberg om DNs stalltips att Sara Danius kanske skulle kunna efterträda Alice Bah Kuhnke.
”Bägge gillar ju knytblus” är allt för löst spekulerat till en viktig post som kulturminister, tycker Cecilia Djurberg om DNs stalltips att Sara Danius kanske skulle kunna efterträda Alice Bah Kuhnke.

KULTUR

Nyligen fick tidningen Hänt Extra be om ursäkt för att de publicerat felaktiga uppgifter om att artisten Sanna Nielsen skulle vara gravid. Artikeln byggde på en spådom gjord av en annan artist – Regina Lund – och gravidryktet dementerades av Nielsen själv som ”rent påhitt”.

Att klampa in i något så privat som graviditeter är till att börja med ett pressetiskt övertramp. Bortsett från det är alla former av spekulationer problematiska för journalister. Att ha en spådom som enda källa strider naturligtvis mot både sakligheten och den journalistiska grundprincipen att ha minst två av varandra oberoende källor. Dessutom är det alltid en god idé att kolla med huvudpersonen i det som påstås.


Den som gett upp om den så kallade skvallerpressen kan ändå ställa högre krav på nyhetsjournalistiken, särskilt efter alla diskussioner om desinformation och faktakoll. Men vi lever i galna tider, och i detta kaosiga, politiska läge tycks en del spärrar ha släppt.

I en artikel med rubriken ”Dags för Löfven att lägga ministerpusslet” publicerar Dagens Nyheter ”Heta namn som kan få plats i regeringen”. En grafisk genomgång av vilka som ”troligen” sitter kvar i regeringen, vilka som ”sitter löst” och vilka som är ”bubblare”. Artikeln liknar en sportsidas genomgång av en tänkbar laguppställning inför nån match, eller en nöjessidas rankningar av starterna i Mello. Men det här gäller politik och handlar om hur landet ska styras. Kanske!


Och visst är det spännande att ta del av pålästa experters kvalificerade gissningar. Om de är kvalificerade, vill säga. Utifrån majoriteten av presentationstexterna kan man också få sken av att de skrivits av någon med insikt i politik och inte bara är hämtade ur en spåkula.

Men så dyker akademiledamoten och litteraturprofessorn Sara Danius upp som en ”bubblare” och tänkbar kulturminister. Motiveringen: att MP ”gillar att rekrytera kändisar”, och att ”det kanske är dags för nästa” när Alice Bah Kuhnke förväntas lämna posten. Detta baserat på att ”Bägge gillar ju knytblus”.

Nu kanske Sara Danius råkar ha grymma kulturministerskills, vad vet jag. Problemet är att DN inte över huvud taget nämner Danius politiska meriter - utöver knytblusen. Eller så kom de liksom bara inte med.

Så vitt jag vet är inte heller Danius partisympatier kända, så att utropa henne till miljöpartist är – kanske inte i nivå med en gravidgissning men skulle allt kunna uppfattas... kränkande.

Att basera en kulturministerspekulation på en kvinnas kändisskap och smak för mode är inte bara en nedvärdering av kulturpolitiken, som är tillräckligt styvmoderligt behandlad redan, utan också en förminskning av Sara Danius kompetens. Ingen annan av dem som tippas till denna omgång av ministerfestivalen förväntas enligt DN kvala in i regeringen utifrån vad de har i sina garderober. Typiskt nog bara en kvinna.

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Dagens Nyheter

Alice Bah Kuhnke

Sara Danius

Regina Lund

Hänt Extra

Kulturpolitik