Kultur

"Där vill jag vara. Bland tentaklerna."

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

JOHN AJVIDE LINDQVIST chattade från Bokmässan

John Ajvide Lindqvist säger: Hej. Nu finns jag. Fråga på!
Moderator säger: Då börjar vi chatten med John Ajvide Lindqvist!
bokhans säger: Låt den rätte komma in, ska tydligen bli film i USA. Vad kan du berätta om det!
John Ajvide Lindqvist säger: De kommer inte att utgå ifrån den svenska filmen, utan ifrån boken. Skriva ett nytt manus och göra en helt annan och troligen mer konventionell skräckfilm.
J säger: Hur känns det att få en bok filmad?
John Ajvide Lindqvist säger: Första gången Tomas Alfredsson visade mig åtta filmade minuter, började jag gråta eftersom jag tyckte att det var så satans vackert. I stort har det fortsatt på det viset. Jag har sett filmen sju gånger och ser fram emot att se den ett par gånger till.
annika säger: Hej! Skriver du på något nytt nu? Vad isf? Och blir det fler böcker om vampyrer?
John Ajvide Lindqvist säger: Just nu skriver jag på en bok som heter "Lilla Stjärna" och handlar om en 17-årig flicka som får ett makalöst genombrott som sångerska. Det blir troligen rätt blodigt. Inga fler vampyrer, bortsett ifrån en mycket kort epilog till epilogen av Låt den rätte, där man får veta hur det går för Eli och Oskar. Men den är bara 4 sidor lång och kommer ut först om några år.
Lena säger: Varför skriver du bara skräckböcker? Har du funderat på någon annan genre?
John Ajvide Lindqvist säger: Jag har skrivit några grejer, till exempel novellen "Majken" som inte alls är skräck. I min nästa bok finns inte heller något övernaturligt. Men generellt är det den typen av bilder jag har, och därav de berättelser jag skriver. Jag kan inte hjälpa det, helt enkelt.
kalix säger: Varför började du skriva böcker?
John Ajvide Lindqvist säger: Därför att jag upptäckte att jag kunde.
sigge säger: Hej John! Vilka böcker har betytt mycket för dig? Har du några favoritförfattare?
John Ajvide Lindqvist säger: Hej, hej. Min absoluta älsklingsroman är Hundra år av ensamhet. Jag har läst den fyra gånger. Inom skräck är min favorit Clive Barker och speciellt då hans 6 novellsamlingar som heter Books of Blood
nenna säger: Hur fick du din första bok publicerad? Var det en svår process?
John Ajvide Lindqvist säger: Jodå. Den blev refuserad av sex förlag utan ett ord till uppmuntran, inget som ens tydde på att de läst den. Ordfront var hela tiden det förlag jag helst ville bli utgiven på, men jag trodde aldrig de skulle publicera en sådan typ av berättelse. Lyckligtvis hade jag fel. Så om du själv skriver, ge inte upp.
Natte säger: Hej! Jag är 18 år och har läst alla dina böcker, behöver kanske inte tillägga att jag tycker att de är hur bra som helst. Iallafall, många pratar om hur du har fått ungdomar att börja läsa - hur känns det? Är du orolig för att hamna i ungdomsfacket eller känns det bara roligt? Vilket fack/genre skulle du själv placera dina böcker i? MVH ett stort fan
John Ajvide Lindqvist säger: Tackar, tackar. Jag tycker det är asans roligt att höra om gymnasieklasser som varit uppslukade av mina böcker. Jag är inte orolig. Om mina böcker visar sig fungera bäst för ungdomar, så är det så. Jag skriver de berättelser jag vill skriva, utan tanke på annan publik än min hustru, som är min första läsare. Jag skiulle placera mina böcker i skräckfacket, alla gånger. Där vill jag vara. Bland tentaklerna.
Spök säger: Låt den rätte komma in – varför blev det Blackeberg?!
John Ajvide Lindqvist säger: Därför att jag själv växte upp där, och det är väldigt praktiskt när man skriver en berättelse att veta vart varje stig löper, hur en viss plats känns klockan åtta på kvällen.
downthesun säger: Jag har med glädje läst massvis av positiva recensioner från USA av filmversionen av Låt Den Rätte Komma In de senaste dagarna. Kommer dina böcker också lanseras där, eller har det kanske redan gjort det?
John Ajvide Lindqvist säger: Jo, den första har kommit ut under titeln "Let me in" eftersom de tyckte att Let the right one in var för långt. Även den andra är på gång, Handling the undead. Men det är faktiskt i Australien som böckerna har gått allra bäst. Av någon anledning.
Sofia säger: Hej! När började du känna att du hade en historia att berätta?
John Ajvide Lindqvist säger: Jag skrve under många år monologer till mig själv som ståuppkomiker. Därför har jag fortfarande ett väldigt praktiskt förhållande till skrivandet. Det handlar om att hitta på en historia, slipa den, göra den tilltalande och spännande. Historier är inga gåvor, det är något man hittar på. Och hittar på berättelser gör vi ju alla sedan vi är mycket små.
bengan säger: Är du nervös över den svenska filmpremiären och hur mycket inverkan hade du på filmen?
John Ajvide Lindqvist säger: Jag är inte nervös eftersom jag tycker att filmen är ett mästerverk. Jag hade den inverkan att jag skrev manuset och rådgjorde lite med Tomas Alfredson om klippningen. I övrigt är den helt hans verk (+ alla andra som jobbade förstås. Vill bara nämna Hoyte van Hoytema, sveriges bäste fotograf.
Daniel säger: Matt Reeves, som enligt div. medier, ska regissera den engelska filmen. Han gjorde Cloverfield, i min tanke en av de fräschaste monsterfilmerna på bra länge. Vad är dina tankar kring honom som regissör (som regissör av ditt material) och har du träffat honom?
John Ajvide Lindqvist säger: Jag har ingen aning om huruvida det blir på det här sättet. Jag har inte träffat karln, men jag håller med dig; Cloverfield kändes lite ny. Om det blir han tycker jag att det är bra.
Daniel säger: Kommer du ha någon roll i produktionen av den kommande engelska filmatiseringen?
John Ajvide Lindqvist säger: Nej
bibi säger: Hej. Jag tycker jättemycket om dina böcker, men jag undrar varför du skriver så mycket om döden och annat hemskt. Är det inte jobbigt?
John Ajvide Lindqvist säger: Nja, det är så mina bilder ser ut. Jag är en gravt lycklig människa och jag förvånar varje gång mig själv när jag sätter mig att skriva en historia, glad och tillfreds, och sedan börjar mörkret välla in. Jag fattar det inte riktigt själv
Superglue säger: Tjena. Finns det kräftor i Råcksta träsk?
John Ajvide Lindqvist säger: Nä. Det finns inga kräftor, därmor finns det små, illasmakande mörtar som jag brukade meta där när jag var liten, men som inte ens katten ville ha.
Kristina säger: Hej, hej. Vad är ditt nästa bokprojekt?
Moderator säger: Då tar vi den sista frågan till John Ajvide Lindqvist. Tack John och alla som chattat!
John Ajvide Lindqvist säger: Lilla Stjärna, se ovan. Sedan har jag bilderna i huvudet klara till ytterligare två. Sedan vet jag inte.
John Ajvide Lindqvist säger: Nu ska jag gå och låtsas vara en vidrig tysk trollkarl på mitt seminarium. Tack för frågor och ha det gott

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!